Terapija testosteronom: Mitovi, činjenice, nauka

Terapija testosteronom: Mitovi, činjenice, nauka

Terapija nadomjesnim testosteronom (testosterone replacement therapy, TRT) u stalnom je porastu.

Reklame na radiju i na TV-u Iz klinike TRT redovito se puštaju u udarnom vremenu pa se negativne konotacije polako gube. Ljudi polako shvaćaju da tu nije riječ o tome da su ,,testosteroni i steroidi jedno te isto”. Nema u tolikoj mjeri osuđivanja.

Ako je medicinska marihuana uspjela osvojiti prihvatljivost u općoj populaciji, onda je razumno očekivati da će TRT također vremenom biti smatrana samo nečijim lijekom, pogotovo ako se nastavi s ovakvim terapijama i publicitetom. To može pomoći na dvije strane.

Prvo, bitna je medicinska potpora u životu, učenju i praksi 21. stoljeća. Liječnici trebaju edukaciju o stvarnim rizicima i benefitima tretmana muških hormona, a ne da se oslanjaju na dokumentaciju iz 1980-ih godina.

Svaki liječnik koji svog 26-godišnjeg pacijenta odgovori od testa krvi jer je ,,očigledno premlad da ima nisku razinu testosterona” ili svom 53-godišnjem pacijentu kaže da ,,naravno u toj dobi ne može više graditi mišiće”, treba hemijsku kastraciju dok ne shvati cijeniti ravnotežu hormona.

Drugo, na mišljenje javnosti o TRT može uticati svaki pojedinačni pacijent. Postoji odgovornost da svaki potencijalni pacijent stvori uspješnu priču o TRT i da se smanji stigma o terapiji zamjenskim hormonima u muškaraca. To podrazumijeva pozitivan odnos prema liječenju zdravstvenog stanja, a ne bahatost prema liječnicima koji ti daju steroide.

Svaka šala na račun toga da ,,napokon dobivaš pravu stvar od liječnika” i svaka objava na društvenim mrežama o ubrizgavanju injekcije u nogu s podnaslovom ,,Boli tako dobro.” otežava slučaj TRT i olakšava bedacima da uzimaju steroide. Ne bi trebao željeti biti taj lik.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave