EdukativnoIstraživanjaSciTech

Uslovi za gajenje kestena

Klimatski uslovi

Pitomi kesten je vrsta koja za svoj razvoj traži toplinu i svjetlost. Slabo podnosi izmjenu ekstremnih temperatura. Osjetljiv je na rane jesenje i kasne proljetne mrazeve, te slabo podnosi jake vjetrove i buru. Najbolja staništa kestena u Bosni i Hercegovini nalaze se u slivu gornje Neretve. To je tipična submediteranska klimatska oblast, gdje se šume kestena javljaju na položajima od 150 do 750 m nadmorske visine. Srednja godišnja temperatura ovog područja iznosi 11.5°C, a količina padavina je dosta visoka (1300mm) (Bubić, 1977). Drugo područje u Bosni bogato šumama kestena – sjeverozapadna Bosna (naročito okolina Pećigrada između Cazina i Kladuše), nalazi se na nadmorskoj visini od 300 do 400 m. Ovdje je kesten izdržao niske zimske temperature, i do -23°C.

Zemljišni uslovi

Kesten raste na raznim vrstama zemljišta, izuzimajući krečna, previše teška, neprobojna, te previše vlažna tla. Najviše mu odgovaraju zemljišta koja su nastala na silikatnoj podlozi. Voli kisela tla (pH od 4.5-6), te tla bogata mineralnim materijama, naočito kalijem i željezom (Tošić, 1967).

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.