EdukativnoHrana i PićeLifestyleZdravlje

Važnost Omega 3 masnih kiselina za hiperaktivnost

U zadnje vrijeme sve više se govori o važnosti unosa omega 3 masnih kiselina. Omega 3 djeluje na široki spektar bolesti, a pokazala je i odlične rezultate u liječenju ADHD-a.

Dnevna doza omega 3 masnih kiselina djeluje na hiperaktivnost bolje od Ritalina – kontroverznog lijeka za ADHD koji je povezan sa smrću djece u Engleskoj i SAD-u – Daily Mail UK

U istraživanjima, 30-40% hiperaktivne djece je pokazalo značajno poboljšanje već nakon 15 sedmica, a 40-50% – nakon 30 sedmica uzimanja omega 3 masnih kiselina.
Istraživatelji su zatim usporedili rezultate i potvrdili da omega-3 masne kiseline daju bolji rezultat od Ritalina i Concerte.

Najbolji prirodni izvor omega 3 masnih kiselina je laneno ulje, koje ih sadrži dvostruko više nego riblje ulje. Preporučeni unos lanenog ulja je 1000 mg (1 jušna žlica) na 50 kg tjelesne težine.

Dnevno doziranje lanenog ulja za djecu:
– bebe (od 10 do 15 kg) – 1/4 − 1/2 čajne žlice
– djeca (od 15 do 25 kg) – 1 čajna žlica
– djeca (od 25 kg do 35 kg) – 2 čajne žlice
– djeca (od 35 do 50 kg) – 1 jušna žlica
– djeca (preko 50 kg) – 2 jušne žlice

Hiperaktivnost nije bolest, nego poremećaj koji odražava stanje naše prehrane, međusobnih odnosa i okoliša. Ovaj poremećaj možete izliječiti na prirodan način, bez da riskirate zdravlje i život Vašeg djeteta zbog lijekova poput Ritalina.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.