Zašto je dobro jesti meso?

Video

Cink, željezo, vitamini i gubitak tjelesne težine dobri su razlozi da u vašoj ishrani bude zastupljena i razumna količina mesa. Pazite samo da nije riječ o prerađenim mesnim proizvodima u kojima ima aditiva i previše soli.

Iako je sve više vegetarijanaca, u prirodi našeg naroda je da jede meso. Ukoliko ne možete da se odreknete ove namirnice, evo šta bi trebalo da znate.

Prije nego krenemo na koristi konzumacije mesa, zbog raširene neumjerenosti, treba imati na umu i štetu koju može izazvati previše mesa na jelovniku – kao što je rak debelog crijeva. Rezultati panevropskog istraživanja o ishrani i raku pokazalo je da ljudi koji jedu više od dve porcije (80 grama) crvenog mesa sedmično imaju za 30% veću vjerovatnoću da dobiju rak crijeva nego oni koji konzumiraju manje od jedne porcije.

Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, takođe, nose rizik jer pri postupku kuhanja nastaju kancerogena jedinjenja- heterociklički amini.

A evo i razloga zašto je meso dobro za naš organizam.

VITAMINI

Meso je dobar izvor raznih vitamina B grupe, uključujući nijacin, tijamin, riboflavin, vitamin B 6 i vitamin B 12. B vitamini igraju važnu ulogu u formiranju tkiva, proizvodnji crvenih krvnih ćelija i nervnog sistema. Takođe, pomažu u procesu dobijanja energije iz hrane.

MINERALI

Meso je i dobar izvor raznih esencijalnih minerala, uključujući i gvožđe, cink i magnezijum. Telu je neophodno gvožđe za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji sprovodi kiseonik do tjelesnih tkiva i organa.

Cink igra važnu ulogu u pravilnom radu imunog sistema, a magnezijum pomaže u formiranju kostiju i oslobađanju energije iz mišića.

PROTEINI

Organizmu su važni proteini za održavanje zdravih kostiju, mišića, hrskavice, kože, krvi, enzima i hormona. Proteini su važan izvor kalorija i energije. Meso sadrži sve bitne aminokiseline koje tijelo samo ne može da proizvede. Biljne bjelančevine, s druge strane, pružaju nepotpune bjelančevine.

Žene starije od 19 godina trebalo bi da unose 46 grama proteina dnevno (biljnog ili životinjskog porekla), a muškarci stariji od 19 trebalo bi da konzumiraju 56 grama dnevno biljnog ili životinjskog porekla.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori