Zašto je dobro jesti morske plodove?

Zašto je dobro jesti morske plodove?

Kozice, rakovi, lignje i hobotnice puni su vitamina, minerala i ribljih ulja, a sadrže omega-3 masne kiseline poznate kao ključni sastojak za zdravo srce. Iako plodovi mora sadrže kolesterol, razinu lošeg kolesterola u krvi povećavaju namirnice s velikom količinom zasićenih masnoća, poput sira, crvenog mesa i brze prehrane, tako da morski plodovi neće imati veći utjecaj na vašu razinu kolesterola. Trebate paziti da ne jedete sirove morske plodove i školjke za vrijeme trudnoće.

Pokušajte jesti što više svježih plodova mora jer smrznuti proizvodi mogu sadržati više natrija. Evo što stručnjaci savjetuju:

Lignje

Što je u njima: Dobar su izvor proteina, a također sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod.

Stručnjaci kažu: Sadrže bakar koji je bitan za apsorpciju i metabolizam željeza te formiranje crvenih krvnih stanica. Visoke razine vitamina B2 mogu ublažiti migrene, a fosfor pomaže kalciju izgraditi kosti i zube. Lignje su sjajne kao predjelo, ali izbjegavajte pržene. Iako imaju samo oko 70 kalorija na 100 grama, prženje će utrostručiti kalorije i dodati transmasnoće za koje se vjeruje da povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma.

Koju količinu jesti: Porcija veličine šake.

Kad ih treba izbjegavati: Izbjegavate lignje ako ste osjetljivi na plodove mora te pazite da budu svježe.

Dagnje

Što je u njima: Selen, željezo, folna kiselina, vitamin A, vitamini B skupine, jod i cink.

Stručnjaci kažu: Visoka razina joda znači da su dagnje idealne za osobe s neaktivnom štitnjačom. Jod pomaže neaktivnoj štitnjači da potakne proizvodnju hormona tirozina, čiji nedostatak muči većinu žena u tridesetim i četrdesetim godinama koje se žale na umor. Dagnje također imaju najvišu razinu omega-3 masnih kiselina od svih školjki te su bogate folnom kiselinom i vitaminom B12, čiji nedostatak može izazvati umor, konfuziju, pa čak i oštećenja živaca.

Koju količinu jesti: Jedna zdjela dagnji pružit će i više od dnevne potrebe vitamina B12.

Kad ih treba izbjegavati: Iako službena preporuka upućuje da možete jesti kuhane školjke u trudnoći, postoji rizik da toksini uzrokuju trovanje. U trudnoći ih je najbolje izbjegavati.

Hobotnica

Što je u njima: Najčešće se jedu krakovi, a mala se hobotnica jede cijela. Sadrži puno vitamina B, kalij i selen. Ima visoku razinu taurina i željeza.

Stručnjaci kažu: Taurin je aminokiselina koja pomaže smanjiti kolesterol u krvnim žilama i pomaže u prevenciji bolesti srca. Ima također smirujući učinak na živčani sustav, tako da su hobotnice idealan obrok za početak odmora. Kako jedna od 20 osoba pati od manjka željeza, treba zapamtiti da je meso hobotnice njegov dobar izvor.

Koju količinu jesti: 85 grama sadrži 140 kalorija i nimalo zasićenih masti.

Kad ih treba izbjegavati: Starije i veće hobotnice koje su tvrde ako nisu pripremljene dobro.

Škampi, rakovi i kozice

Što je u njima: Sadrže cink, jod, selen i puno kolesterola. Imaju malo masnoća i kalorija – oko 100 kalorija na 100 grama.

Stručnjaci kažu: Svježe kozice i škampi imaju visok sadržaj vitamina B12 koji se mora dobiti iz prehrane i dostupan je samo iz životinjskih izvora, kao što su meso ili riba. Čuvajte se kremastih umaka koji ih prate. Smrznuti škampi i kozice imaju puno soli jer se natrij koristi u procesu zamrzavanja. Selen ima jaka zaštitna svojstva i podržava funkcioniranje imunološkog sustava te je od vitalnog značenja za optimalnu funkciju štitnjače.

Koju količinu jesti: Imaju samo 76 kalorija na 100 grama.

Kada ih treba izbjegavati: Ako imate visok kolesterol, jedite ih samo kao povremenu poslasticu.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori