Zašto je dobro jesti morske plodove?

Zašto je dobro jesti morske plodove?

Kamenice

Što je u njima: Velika količina bjelančevina, cinka i omega-3 kiseline te vrlo mala razina kolesterola.

Stručnjaci kažu: Kamenice sadrže velike količine tirozinske aminokiseline koja pomaže poboljšati raspoloženje i regulira razinu stresa. Taj je sastojak ključan za to što se kamenicama daju afrodizijačka svojstva. Imaju više cinka nego većina drugih namirnica, a taj mineral podržava reproduktivne i spolne funkcije, posebno kod muškaraca. Također su veliki izvor vitamina A, C i B12, značajnih za stvaranje energije. Imaju dobre razine kalcija važnog za izgradnju kostiju.

Koje količine jesti? Pola tuceta kamenica osigurat će više od dvostruke dnevne potrebe za cinkom. Višak cinka se najčešće izlučuje urinom ili žuči.

Kad ih treba izbjegavati: Ako ste imali reakciju na kamenice, budite oprezni. Pokvarena kamenica će uzrokovati trovanje hranom, a ako ste imali alergijsku reakciju, potpuno ih izbjegavajte.

Kamenice su poznati afrodizijak

Jakobove kapice

Što je u njima: Kao i sve školjke, veliki su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Gotovo ne sadrže zasićene masnoće. Dobar su izvor vitamina B, magnezija i kalija, a imaju malu količinu kalorija.

Stručnjaci kažu: Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Mnoge kliničke studije su pokazale da oni koji konzumiraju ribu rjeđe obolijevaju od demencije. Magnezij je dobar za mišiće i funkcije živaca, a kalij pomaže regulirati kontrakcije mišića – uključujući srce – te održavati ravnotežu tekućina.

Koju količinu jesti: 50 grama ima nešto više od pedeset kalorija i sadrži manje od grama masti: idealna namirnica ako ste na dijeti.

Kad ih treba izbjegavati: Osobe koje su osjetljive na školjke trebaju biti oprezne.

Prstaci

Što je u njima: Bogati su vitaminom A i cinkom.

Stručnjaci kažu: Izuzetno su dobar izvor proteina i cinka koji je odličan za zdravlje kože i kose, kao i imunološkog sustava. Sadrže vitamin A u obliku retinola koji se lako apsorbira u tijelo i pomaže u jačanju noćnog vida.

Kada ih treba izbjegavati: Pokušajte utvrditi podrijetlo. Nemojte ih jesti u trudnoći.

Jastog

Što je u njemu: Jastog sadrži jod, selen i vitamin B. Ima manje kolesterola, kalorija i zasićenih masti nego nemasna govedina, svinjetina ili škampi.

Stručnjaci kaže: Vitamin E u jastogu štiti stanice od oštećenja. Treba izbjeći veliku količinu masnoća i kalorija kad je pripremljen u kremastim umacima koji sadrže vrhnje, sir i jaja.

Koliko treba jesti? 150 grama jastoga dat će vam oko 33 grama proteina.

Kada ga treba izbjegavati: Pacijenti koji imaju visok kolesterol trebaju ga konzumirati samo povremeno.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave