EdukativnoIstraživanjaLifestyleMagazinSavjetiSciTechVideoZanimljivosti

Znate li zašto je dobro čitati na stranim jezicima?

Opće je poznato kako je čitanje iznimno korisna aktivnost; proširujemo vokabular, vlastite vidike, opuštamo um ali i oči od ekrana te sami biramo što ćemo, koliko i kada čitati. Većina ljudi s veseljem planira što će sve ovog ljeta pročitati a nekima to bude i jedino štivo koje su pročitali u čitavoj godini, nažalost.

Osim što nas čitanje oslobađa anksioznosti i nesanice, ono osnažuje i funkcije našeg mozga! To znači da se tada u mozgu zbiva mnogo procesa kojima se naš mozak trudi „pohvatati“ sve radnje i likove te ih složiti u smislenu priču, osim ako čitate Joycea. Dok čitamo nerijetko se poistovjećujemo s nekim likom te možemo čak navijati za njega u određenim situacijama, takav odnos koji se stvara između čitatelja i priče može utjecati na našu empatiju te na naš pogled na svijet. Neka istraživanja čak govore o liječenju depresije čitanjem no svakako odaberite vedriju tematiku knjiga koje čitate!

Nije važno volite li više akcijske romane, ljubavne, kriminalističke; starija ili novija izdanja, literaturu na hrvatskom ili nekom od stranih jezika, mi smatramo kako je važno čitati, no naravno, ne baš bilo što. Neka to bude neko štivo koje volite i koje vam se sviđa.

Čitanje također doprinosi i našem načinu pisanja; čitajući upijamo piščev stil pisanja koji može pomoći i našem načinu pisanja. Osim pisanja, čitanje na glas može pomoći u pravilnijem izgovoru kao i u boljem shvaćanju napisanog; ne uče studenti slučajno na glas.

Savjetujemo da se okušate u čitanju primjerice Le Petit Prince (Malog Princa) Antoinea de Sainta-Exuperyja, Harry Pottera J.K.Rowling ili pak L’amica geniale (Genijalna prijateljica) Ellene Ferrante. Čitanje na stranom jeziku uistinu obogaćuje, nećete zažaliti.

Ne zaboravite – knjigama se ne može isprazniti baterija (ali se naše čitanjem mogu napuniti) te nas knjige ne mogu izdati; one samo čekaju da im poklonimo svoje vrijeme i uljepšamo si dan.

Knjige su, kako kaže Stephen King „jedinstvena prijenosna magija“ i stoga savjetujemo – čitajte što više; u tramvaju, dok čekate u redu, prije spavanja i naravno na plaži te kad god želite biti sami s njom – knjigom.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.