Znate li zašto nikako ne smijete da jedete hranu na koju je sletjela muha?

Znate li zašto nikako ne smijete da jedete hranu na koju je sletjela muha?

Uz ovo lijepo vrijeme stigle su nam i napasti zvane muhe. I uvijek se, po pravilu, nađu u blizini hrane, pa vole i da slete na nju.

Mada mnogi ne znaju kako stvari stoje, one su pune bakterija koje predstavljaju ozbiljnu opasnost za vaše zdravlje. I ne samo to, muva će gotovo uvijek povraćati na hranu, kada sleti na nju!

Muhe u prosjeku nose više od 200 oblika štetnih bakterija, zbog nehigijenskih stvari na koje često slijeću, kao šta su pokvarena hrana i fekalije.

– Čim dodirnu hranu, makar i samo na sekund, hiljade sićušnih dlaka na njihovim nogama prenose klice i bakterije sa svih prljavih stvari koje jedu – ističe entomolog Ron Harison.

S obzirom na to da muve mogu da prenesu ozbiljne, zarazne bolesti kao šta su kolera, dizenterija i tifusna groznica, možda je najbolje da ne jedete hranu na koju one slete, dodaje ovaj stručnjak.

Razlog je više nego dovoljan da budete oprezniji sa hranom u mjesecima koji slijede. Očekuje se nas letnja sezona, a sa njom i nalet muva. A kako da ih otjerate iz kuće pročitajte OVDJE.

Malo opreza može da učini mnogo za naše zdravlje.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave