Imaju li konji sposobnost da prepoznaju ljudske emocije?

Imaju li konji sposobnost da prepoznaju ljudske emocije?

Tri japanska naučnika pokušala su odgovoriti na pitanje imaju li konji sposobnost da prepoznaju ljudske emocije, a rezultati istraživanja pokazuju da konji prepoznaju emocionalna stanja svojih vlasnika i nepoznatih osoba.

Ayaka Takimoto sa univerziteta Hokaido, Kosuke Nakamura sa univerziteta Tokio i Toshikazu Hasegawa bivši profesor s istog univerziteta, sarađivali su na novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Scientific Reports. Da bi otkrili reagiraju li konji na emocije ljudi, konjima su na ekranu pokazivane slike sretnih i ljutih ljudi. Slike su upotpunili uz različite glasove.

Emocije su se povremeno podudarale sa slikama. Istraživanje otkriva da su konji u neusklađenim uvjetima slika-glas, reagirali na glasove 1,6 do 2 puta brže nego kada su slika i ton glasa bili usklađeni. Konji su isto tako gledali u zvučnik znatno duže u neusklađenim uvjetima kad se radilo o glasu osobe koja se za njih brine, nego kada su čuli glas stranca.

Ova saznanja sugeriraju da kada su konji čuli poznati glas kod kojeg se emocije ne slažu sa slikom, njihovo očekivanje je bilo povrijeđeno. Autori zbog toga zaključuju da konji normalno reagiraju na ljudske izraze lica i glasove koji su u skladu.

Autori smatraju da je ovo prvo istraživanje koje pokazuje da konji prepoznaju emocionalna stanja vlasnika i nepoznatih osoba.

“Istraživanje doprinosi razumijevanju kako ljudi i njihovi ljubimci šalju i primaju emocionalne signale koji produbljuju njihovu vezu što može pomoći uspostavljanju boljih odnosa koji popravljaju dobrobit životinja”, poručuju japanski naučnici.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave