Neophodne stavke za savršen kutak za čitanje u Vašem domu

Neophodne stavke za savršen kutak za čitanje u Vašem domu

Kada dođe taj momenat da treba da uredimo svoj stan, ili samo neku prostoriju u njemu često osetimo ushićenost i nalet kreativnosti. Ne postoji ništa lepše nego kada živite u prostoru uređenom baš po vašem ukusu, zar ne? Tada možete posvetiti dovoljno pažnje svakom kutku, kao što je na primer onaj koji je namenjen za čitanje.

Ljubitelji književnih dela znaju kakav je to osećaj kada se udubite u neku knjigu, kada vas ona prenese u neku drugu dimenziju, i kada zaboravite na svet oko sebe. Zar čar nije još veća ako se čitanju prepustite u delu prostorije namenjenom isključivo u te svrhe? U nastavku teksta saznajte koje u to neophodne stavke za savršen kutak za čitanje u Vašem domu.

Udoban nameštaj za druženje sa knjigom

Komforan nameštaj je posebno bitna stavka za one koji su u stanju da sate i sate provode uz neku knjigu. Neudoban položaj ume da iritira, i da u nama ubije volju za čitanjem, što je zaista nedovoljno dobar razlog da prekinemo sa svojim jutarnjim, podnevnim ili večernjim ritualom.

Radne fotelje sa točkićima za čitanje i posao su odličan izbor i za vaš dom, jer su predviđene za višesatni boravak. Pružiće svu neophodnu podršku vašem vratu i leđima, pa sigurno nećete osećati nikakvu neudobnost.

Za one koji vole da se opruže, dobar izbor je i dvosed sa ukrasnim jastucima, kao i čuvene jaje fotelje u koje ćete moći da se zavalite i prepustite nekom drugom univerzumu. Ne zabravite ni na tabure na kome ćete moći da podignete noge i postignete komfor na najvišem nivou. Samo pripazite da se ne uspavate.

Kada je nameštaj u pitanju, obavezan je i mali stočić, na koji ćete moći da odložite šolju kafe, naočare za vid, ili nešto treće.

Obezbeđen mir

Kutak za čitanje u domu bi trebalo da bude vaša ušuškana oaza. Ovo je mesto koje je rezervisano za beg od obaveza, odmor i vreme koje odvojite samo za sebe. Pobrinite se da tako i bude, i da sebi obezbedite sav mir koji vam je potreban.

To znači da bi bilo dobro da se ovaj kutak ne nalazi pored kuhinje ili kupatila, koji su najprometnije prostorije u domaćinstvu. Ukoliko imate opciju da za kutak za čitanje odvojite čitavu prostoriju, onda ste pravi srećnici. Ako to nije slučaj, promislite o tačnoj lokaciji ovog kutka.

To može biti deo vaše spavaće sobe, ili izolovani deo dnevnog boravka. Ako živite u kući, potkrovlje je odlična opcija za izolaciju od ostatka sveta. Ako ne raspolažete previše prostorom, zamolite ukućane da budu obazrivi kada se prepustite čitanju, i da vam omoguće vreme bez buke i galame.

Dobro osvetljenje

Nema potrebe posebno objašnjavati ovu stavku, jasna je uloga koju dobro osvetljenje ima tokom čitanja. Direktna, prirodna svetlost je ono što je svakako neophodno, pa bi vaša fotelja ili drugi komad nameštaja namenjen čitanju trebalo da stoji tik uz prozor, po mogućstvu nešto veći.

Ukoliko prirodno osvetljenje koje vam je dostupno nije dovoljno, kutak za čitanje opremite, a ujedno i ukrasite zanimljivom lampom ili sa više njih, koju ćete moći da direktno uperite u knjigu, što je posebno značajno za one koji imaju problema sa vidom.

Bilbioteka sa velikim izborom

Ljubitelji čitanja koji su kutak u svom domu odvojili baš u svrhu ove aktivnosti, sigurno maštaju i o biblioteci sa svojim omiljenim naslovima. Dom bogat knjigama ne mora biti samo zamisao, ukoliko krenete sa opremanjem svoje biblioteke od svojih prvih čitalačkih dana.

Obezbedite makar jednu veliku policu na kojoj ćete slagati svoje omiljene naslove, a što je više žanrova i pisaca, to će vaša biblioteka biti bogatija a izbor veći. Ne zaboravite da u nju ubacite i naslove iz školskih dana, odnosno lektire, jer su to klasici koje bi svako ko voli čitanje trebalo da poseduje. Uopstalom, knjige poput Malog princa se čitaju više puta, zar ne?

Detalji koji daju lični pečat

Ne zaboravite da svoj omiljeni kutak u stanu ili kući začinite nekim detaljima koji su baš po vašem ukusu i koji su odraz vaše ličnosti. Zid možete ukrasiti nekim umetničkim delom, ili uramljenim citatom iz vaše omiljene knjige.

Udobni ukrasni jastuci i jedno mekano ćebe je takođe nešto što vam je neophodno za višesatno čitanje u miru. Omiljena šolja za kafu mora imati mesto na stočiću u ovom kutku, a dobro je i da postor osvežite nekom biljkom.

Ako ste dugo zamišljali svoj kutak za čitanje, red je da tu zamisao realizujete. Uz ovih nekoliko stavki ćete sigurno imati sve što vam je potrebno za opuštanje uz knjigu, a možda podstaknete i ukućane da vam se pridruže.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave