Najpoznatiji psi u svetskoj književnosti

Najpoznatiji psi u svetskoj književnosti

Pas je čovekov najbolji prijatelj.

Ova izreka je daleko poznata, a kroz istoriju se pokazala i kao tačna. Psi su oduvek imali važnu ulogu u životu ljudi, pa nije ni čudo zašto su ostavili svoj pečat i veoma često bili prisutni u svetskoj književnosti. U nekim delima oni su igrali ulogu vernog pratioca glavnog junaka, dok su u nekim i oni sami bili glavni junaci na čijem se životu bazirala čitava radnja.

Danas, za razliku od prošlosti, pseći život je mnogo komforniji i oni imaju na raspolaganju različite proizvode koji su u potpunosti prilagođeni njima i čine njihov život kvalitetnijim.

Brojni pet shopovi nude veliki asortiman proizvoda za pse, a pojedini nude i mogućnost online kupovine. Bubi Pet Shop nudi dostavu u Beogradu i Srbiji i na taj način vlasnicima omogućava brzu i jednostavnu kupovinu za svoje ljubimce.

Iako današnji psi vode potpuno drugačije živote nego što je to nekada bilo, njihova najvažnija uloga – najboljeg prijatelja, se nije menjala. U nastavku teksta pročitajte koji to psi zauzimaju važno mesto u književnosti i koji će zauvek ostati upamćeni.

#1 “Lesi se vraća kući” – veran pas Lesi

Jedan od najpoznatijih svetskih filmova “Lesi se vraća kući”, snimljen je po istoimenom romanu engleskog autora Erika Najta. Knjiga je napisana 1940. godine. Roman je prvenstveno namenjen deci, a o njegovoj popularnosti svedoči podatak da se danas ne može utvrditi tačan broj izdanja romana.

Lesi je postala sinonim za rasu pasa škotskog ovčara koji je takođe poznat i pod nazivom “koli”.

U romanu, otac dečaka Džoa prodaje njegovog najboljeg prijatelja, ženku Lesi, nakon što je izgubio posao, a Lesi prolazeći kroz brojne avanture beži od novih vlasnika i pokušava da se vrati svojoj porodici.

Vernost psa i ljubav prema dečaku Džou, i dan danas oduševljava čitaoce različitih generacija i sa razlogom predstavlja jedan od omiljenih romana ljudi širom sveta.

#2 “101 dalmatinac”  – otac Pongo 

“101 dalmatinac” je čuveni Diznijev film koji je odgledao gotovo svaki mališan na svetu. Film je prvi put snimljen 1961. godine, a nakon toga postojale su brojne obrade ovog filma.

Međutim, da li ste znali da je ovaj film baziran na istoimenom romanu?

Roman engleske književnice Dodi Smit napisan je 1956. godine i po određenim stvarima se razlikuje od filma. U romanu psi su predstavljeni superiornije od ljudi, i oni ljude smatraju svojim poslušnim i pametnim ljubimcima.

Pas Pongo je otac 15 malih dalmatinaca koji živi u kući mladog bračnog para. Čitav zaplet počinje kada se na večeri para pojavljuje ljubiteljka krzna Kruela de Vil, nakon koje mali dalmatinci nestaju. Ubrzo nakon toga, roditelji otkrivaju da je upravo ona ukrala dalmatince i da ih drži zarobljene i kreću u avanturu kako bi ih spasili.

#3 “Petar Pan” – dadilja Nana

“Petar Pan” je roman Džejmsa Metju Barija iz 1911. godine i važi za jedan od najpoznatijih romana za decu. 

Troje dece, Vendi, Džon i Majkl imaju najposebniju dadilju na svetu – psa Nanu. Nana je njufaundler koji iako ne govori ljudskim jezikom, u potpunosti razume svoju ulogu, i pažljivo brine o mališanima. Kada Petar Pan, dečak koji ne raste, odvodi decu u zemlju iz mašte, Nedođiju, Nana ostaje sa njihovom majkom i pruža joj utehu.

Pisac je lik brižnog i pažljivog psa Nane kreirao po uzoru na svog ljubimca.

#4 “Čarobnjak iz Oza” – pas Toto koji govori

Autor serijala ”Čarobnjak iz Oza”, L. Frenk Baum svoj prvi roman napisao je 1900. godine, a ova knjiga važi za jednu od najpoznatijih dela američke književnosti.

Glavna junjakinja Doroti Gejl je mlada farmerka koja živi u Kanzasu i ima malog psa Tota. Nakon što nju i njenog vernog ljubimca Tota uragan odnese u magičnu zemlju Oz, oni kreću u potragu za putom kući, u kojoj doživljavaju brojne avanture i upoznaju neobične prijatelje koji će im pružiti pomoć.

Iako su sve ostale životinje govorile, devojčica tek u 8. serijalu saznaje da i Toto ume da govori samo to ne želi.

#5 “The Dogs of Babel” – pas Lorelaj

Ovo je prva knjiga Karolin Parkhurst koja je objavljena 2003. godine. U glavnoj ulozi je pas Lorelaj, rodezijski ridžbek, koji je jedini koji može da razreši misteriju smrti supruge Pola Ajversona.

Pol napušta svoj posao i tokom cele knjige pokušava na čudne načine da nauči psa da govori engleski kako bi dobio važne informacije. Naziv knjige aludira na Vavilonsku kulu, priču iz Biblije u kojoj je pojašnjeno postojanje različitih jezika, kako bi dodatno dočarao Polove poteškoće da nauči psa da priča.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom podsetili na neke od najlepših dela svetske književnosti u kojima pas igra veoma važnu ulogu.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori