IstraživanjaMagazinNaukaSciTechVideoZanimljivosti

Prvi put u historiji snimljen zvuk vjetra na Marsu

NASA-ina sonda InSight, koja je na Crvenu planetu sletjela 26. novembra, je opremljena seizmometrom koji se trenutno nalazi na lenderu, a kasnije će biti spušten na tlo te tako “slušati” unutrašnjost Marsa.

No, seizmometar je sasvim slučajno “pokupio” vibracije koje je izazvao vjetar prelazeći preko solarnih panela na sondi, te su NASA-ini naučnici odmah reagovali i iskoristili priliku da prvi put u historiji snime zvuk vjetra na Marsu.

Vjetar na Marsu koji možete čuti na snimku je puhao brzinom od 16 do 24 kilometra na sat, a ovo je bila “treća sreća” kada je u pitanju pokušaj snimanja zvuka vjetra na susjednoj planeti.

NASA-ini naučnici su 1999. godine prvi put pokušali snimiti zvuk vjetra na Marsu, no letjelica Mars Polar Lander se slupala nakon što su joj motori otkazali neposredno pred slijetanje.

Drugi put letjelica Phoenix Lander je uspješno došla do tla, ali su se instrumenti na njoj pokvarili na putu do Crvene planete.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.