Ručni alat koji je potreban svakom domaćinstvu

Ručni alat koji je potreban svakom domaćinstvu

Ako niste sigurni koji alati su vam potrebni kako bi u potpunosti bili opremljeni za svaku sitnu popravku u vašem domu koja može iskrsnuti, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Da li svaki put kada je potrebna sitna popravka u vašem domu zovete majstora? Iako i sami znate da popravite kvarove nemate potreban alat?

Za sitne popravke po kući nisu neophodni skupi električni alati, već su u najvećem broju slučajeva sasvim dovoljni ručni alati koji su daleko povoljniji.

Ulaganje u ručni alat je veoma isplativa investicija. Kada jednom kupite alat koji vam je potreban on će vam godinama trajati, a više nećete morati da plaćate majstore za sitne popravke koje i sami znate da obavite.

Ukoliko niste sigurni koji alati su vam potrebni kako bi u potpunosti bili opremljeni za svaku sitnu popravku u vašem domu koja može iskrsnuti, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

#1 Silikon – za zaštitu kupatila i kuhinje od vode

Sigurno ste barem jednom u životu koristili silikon kako bi od vode zaštitili površine u kuhinji ili kupatilu. Kako voda ne bi dospela u elemente, neophodno je silikonom popuniti ivice i ćoškove. Najčešće se koristi u delovima gde element dodiruje zid, oko lavaboa i sudopere, kao i oko ivica kade i podnožja wc šolje. 

Sa obzirom na to da silikon ne možete istisnuti iz tube rukom, neohodan vam je i pištolj za silikon koji znatno olakšava rad sa silikonom i omogućava njegovu jednostavnu i preciznu aplikaciju.

Kako bi uštedeli vreme pištolje za silikon možete izabrati i poručiti online, a nakon što pištolj stigne na vašu adresu, možete početi sa zaštitom kupatila i kuhinje. Nakon što ste pažljivo popunili sve ivice i ćoškove potrebnom količinom silikona, neohodno je ostaviti silikon nekoliko sati da se osuši pre nego što ga pokvasite vodom.

Silikon takođe možete da koristite i u druge svrhe – za lepljenje predmeta od stakla, keramike, metala i plastike.

#2 Čekić – neophodan za svaku majstoriju po kući

Najvažniji alat koji vam je potreban je čekić uz pomoću koga ćete zakucavati eksere ili razbijati predmete od različitih materijala. Ovo je takođe i najstariji alat na svetu, čije prve verzije potiču čak iz praistorije.

Bilo da je potrebno postaviti ogledalo ili novu sliku za zid, uz pomoć čekića ćete lako i jednostavno zakucati ekser u zid u samo nekoliko poteza. Takođe, ukoliko renovirate stan ili kuću, uz pomoć čekića možete rušiti manje objekte i pregradne zidove.

Kada kupujete čekić, birajte one sa sintetičkom drškom, jer su oni sa drvenom drškom teži za upotrebu. Danas postoji preko 40 vrsta čekića, a najpoznatiji su varilački, zidarski, drveni, macola i tapetarski čekić.

#3 Set šrafcigera – šrafcigeri različitih obika i dimenzija

Šrafcigeri ili odvijači su ručni alat koji se koristi za zavijanje i odvijanje šrafova, a razlikuju se po nameni, dimenzijama i obliku vrha. Oni se mogu biti sa ravnom, zvezdastom i krstastom glavom i imaju set ključeva za odvijanje. Ključevi mogu biti cevasti, okasti, viljuškasti i kombinovani, a njihov oblik zavisi od namene za koju su potrebni.

Sa obzirom na to da vam za različite poslove trebaju različiti šrafcigeri, savetujemo vam da nabavite torbu za alat koja će u sebi sadržati set šrafcigera od nekoliko veličina svake vrste.

#4 Klešta – jednostavna za rukovanje

Klešta su nastala još u bronzanom dobu kao alat pomoću koga su kovači prenostili užareno gvožđe sa jednog mesta na drugo. Danas su klešta jedan od alata koji se najviše koristi a njime pored profesionalaca, veoma jednostavno mogu rukovati i amateri.

Napravljena su od metala sa ručkama koje su obložene materijalom koji ne provodi struju, kako ne bi došlo do povrede ukoliko radite sa elementima koji su povezani sa električnom energijom.

Postoji veliki broj različitih klešta, koja se razlikuju po obliku, a svaki od njih ima svoju namenu. Najpoznatije vrste su špic klešta, papagaj klešta, klešta za cevi i kombinovana klešta.

Najpotrebnije će vam biti motocangle, kojima se zavrće i odvrće matica, seku i savijaju žice i ekseri i vade tiplovi iz zida. Ukoliko ipak radite sa malo sitnijim predmetima, najpraktičnije je da nabavite špicasta klešta.

Držite sav alat na jednom mestu – nabavite torbu za alat

Prethodno smo nabrojali dosta vrsta različitih alata, međutim za njih ne morate izdvajati posebnu fioku u vašoj garaži, dovoljno je samo da nabavite torbu za alat. Torba za alat je praktična iz više razloga, a prvi od njih je da su svi alati uredno poslagani na jednom mestu.

Na taj način vam pronalaženje onog koji vam je u tom trenutku potreban, neće oduzimati mnogo vremena, a značajno su smanjene šanse da neki od alata izgubite ili zaboravite gde ste ga ostavili.

Torba za alat ne zauzima mnogo prostora, pa je možete odložiti u bilo koji ćošak – u ostavi, garaži, ispod kreveta ili u fioci. Ukoliko imate malu decu, ovo je način da oni budu u potpunosti bezbedni, ne pronađu alat dok nisu pod vašim nadzorom i slučajno se povrede.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli pri kupovini alata koje je uvek korisno imati, i da ćete sledeću popravku u vašem domu sami obavljati.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori