Šta pokazuje tuđe naginjanje prema vama dok pričate sa njim?

Šta pokazuje tuđe naginjanje prema vama dok pričate sa njim?

Albert Mehrabian je došao do interesantnih otkrića o vezama između držanja i dopadanja. Na primjer, otkrio je da kada se ljudi dopadaju jedno drugom, imaju tendenciju da se naginju jedno ka drugom. Čini se da je ovo slučaj bez obzira na stepen dopadanja, od blagog prihvatanja nečijeg prisustva, do najbliže intimnosti. Naginjanje u stranu kada sjedimo je pokazatelj opuštenosti i skromnog stepena prijateljskih osjećanja. Muškarci se najmanje naginju u stranu i najmanje opuštaju dok sjede sa drugim muškarcima koje ne podnose. Žene, medutim, pokazuju najviše naginjanja u stranu kada sjede sa ženama i muškarcima koje ne podnose.

Postavljanje ruku i nogu u otvoreni položaj, u slučaju žena koje sjede, prenosi dopadanje za starije i mlade osobe, ali ne i za one istog uzrasta. Položaj kada je ruka postavljena na kuk, a lakat savijen koristi se u prisustvu osoba nižeg statusa. To je takođe tačno i za uzdignutu glavu, opuštene šake i tijelo, kao i naginjanje u stranu u sjedećem položaju. 

Seksualni poziv se može pokazati kroz držanje. Žene mogu da se nagnu unaprijed i da pribiju ruke bliže uz tijelo, jer to pribija grudi i produbljuje dekolte. Muškarci, naročito mladi, obično stoje sa palčevima zakačenim za pojas pantalona ili za džepove, sa labavo stegnutim pesnicama.

Ekman i Frizen su otkrili da, dok izrazi lica odaju vise informacija o emocijama, držanje pokazuje stepen napetosti. Drugi istraživači su otkrili da držanje kaže mnogo o emocionalnom stanju. Ekstremi se mogu posmatrati u držanju nekih mentalnih pacijenata. Depresivci su mlitavi, sjede gledajući na dolje, odsutni. Manični pacijenti su pripravni, uspravni, a njihovo tijelo i držanje su napeti. Neke od ovih otkrića je teško tumačiti. Zašto, na primjer, otvoreni položaji, kada ih koriste žene, ukazuju na dopadanje u prisustvu mlađih i starijih ljudi, ali ne i sa osobama istog uzrasta? To nije jasno. Može biti da postoji neka neotkrivena greška u proceduri eksperimenta. Sigurno je kod držanja, kao i kod drugih aspekata govora tijela, neophodna neprekidna istraživačka djelatnost da bi se objasnila i ustanovila neočekivana otkrića i da se razjasne ona kojima trenutno nedostaju odgovarajuća objašnjenja. Ipak, čini se da je veoma dobro ustanovljeno da je naginjanje unaprijed, opuštenog držanja znak dopadanja. Nema potrebe da se prelomite u struku, naravno. I ovdje, kao i u dragim instancama, ravnoteža je neophodna. 

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave