Sumrak saga

Sumrak saga

Plašite li se vampira ili, drugim riječima krvopija? U gotovo svim narodima i kulturama svijeta postoji predaja o njihovom postojanju., još od drevne Mezopotamije.

Nekada su oni smatrani duhovima koji prebivaju u tijelu mrtvih ljudi, smatrano je da se pretvaraju danju u šišmiše, (Indija), ili poprimaju neke druge neljudske oblike. Najviše s ovih prostora, točnije iz slavenske mitologije proizilazi da su vampiri ljudskog oblika, oni koji su se vratili iz mrtvih. Pred sam kraj 17 stoljeća i u 18 trend o postojanju vampira je narastao do neslućenih razmjera kao i strah od njih te su se pojavili i “stručnjaci za lov na vampire.”

Čak se na noge ustala i carica Marija Terezija koja je povjerila svom osobnom doktoru da ispita da li postoje ili ne, a zaključak je bio-ne.

Književnost se već u 18 vijeku prihvatila teme te su počele prvo pjesme o vampirima, a potom i romani, a za njima i filmovi.

Današnje vrijeme je drugačije te se vampiri predstavljaju kao naočiti, zavodljivi muškarci koji uopće nisu “tako jako zli.” Žene su preuzele na sebe promociju tih zavodnika preko pisane riječi, a najpoznatija od njih je upravo autorica romana Sumrak S.Meyer. Prethodi joj Anna Rice sa svojim romanom iz sedamdesetih Intervju s vampirom. Naravno, od strane čitatelja, objeručke su prihvaćene takve romantizirane priče o vampirima, jer, na koncu, koja hetero žena ne bi željela pored sebe imati naočitog, besmrtnog i zaštitničkog muškarca-vampira koji joj uz sve može pružiti i besmrtnost…Lol!

Sumrak saga, Mladi mjesec, Pomrčina, Praskozorje, dosegli su vrtoglavu popularnost među tinejdžerima što kroz romane od S.Meyer, što kroz ekranizaciju gdje se pojavljuju sami divni ljepotani dobre duše-new age vampiri.

Od nekadašnje strave i užasa od tih nedokazano postojećih bića došli smo do romantičnih zavodnika, spasitelja, osjetljivih duša, itd…

Kako god, od starog doba do danas, slava vampira ne prestaje, interesiranje za njih te zgrtanje ogromnog bogatstva autorica i redatelja filmova, (Drakula), i serijala, (Sumrak saga) o njima.

Ostaje pitanje da li vampiri doista postoje ili ne… No svejedno, svakako živimo u vremenima kad se izmjenjuju i sumrak i pomrčina i praskozorje u različitim oblicima u raznim vidovima života. Nije li, zapravo, tako bilo oduvijek?

Avatar
poetica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave