Kako napraviti selfi koji će oduševiti vaše pratioce na društvenim mrežama?

Kako napraviti selfi koji će oduševiti vaše pratioce na društvenim mrežama?

Uslikati selfi zvuči naizgled kao lak zadatak, ali nekad može da bude prilično frustrirajuće iskustvo. Čak i ako ste zadovoljni svojim izgledom u ogledalu, neka čudna magija zna da se dogodi kada okrenete prednju kameru.

Ako imate problem sa slikanjem selfija dobra vest je da ga možete lako rešiti. Svako može da napravi odličnu selfi fotografiju, sve dok ima odgovarajuće alate, poze i postavke kamere. Hajde da vidimo gde treba da gledate, u koju pozu da stanete i kako da ispadnete najbolje moguće u vašem sledećem selfiju. 

Kako pronaći najbolje poze za selfi?

Prva stvar koju morate savladati kada su u pitanju dobri selfiji je poza. Postoji mnogo dobrih opcija, ali najvažnija stvar koju treba potražiti je poza koja vam odgovara. Ako vam nije ugodna poza koju ste zauzeli, pokušajte nešto drugo.

Gde treba da gledam kada pravim selfi?

Podrazumeva se da možete da gledate gde god želite. Međutim, postoji jedan savet koji može rezultirati laskavijim autoportretom. Umesto da držite kameru direktno ispred sebe i gledate u nju ravno – što može biti pomalo nezgodno – pokušajte da je držite blago podignutu i ​​okrenutu nadole prema licu. Ali ne držite telefon previsoko. 

Ako fotoaparat držite blago podignutim, moraćete da pogledate malo nagore. Otkrivamo da je ovo generalno laskaviji izgled koji svima pristaje.

Koji su najbolji uglovi selfija?

Najbolji ugao za selfi je onaj zbog kojeg se osećate najbolje u vezi svog izgleda. Međutim, jedini način da shvatite koji je to ugao je da sami isprobate gomilu uglova i vidite koji vam se sviđaju.

Evo nekoliko uglova selfija koje možete isprobati:

 • Usmerite bradu malo nadole i gledajte u kameru
 • Lagano okrenite lice na jednu stranu
 • Postavljanje kamere direktno iznad lica
 • Gledajte ravno u kameru, ali blago podižući ruku koja drži vaš telefon
 • Usmerite kameru nagore i gledajte nadole sa blago podignutom bradom

Poze za selfi koje treba da isprobate

Druga najhitnija stvar kojom treba da se pozabavite su poze za selfi. 

Evo nekoliko zanimljivih poza koje ćete verovatno videti dok skrolujete po Instagramu:

 • Telefon se nalazi direktno ispred lica
 • Lice nagnuto na jedan dlan ruke
 • Ruka u kosi
 • Bočni ugao
 • Blokiranje sunca rukom
 • Naslonjeni na prozor

Ako ste u nedostatku ideja za selfi poze, apsolutno najbolje što možete da uradite je da odete na haštag #selfie na Instagramu i da pogledate najbolje rangirane selfije. Tamo ćete pronaći mnogo inspiracije, zato se ne plašite da se poigrate sa kamerom i eksperimentišite sa različitim pozama. Nikada ne znate koja poza će učiniti da zasijate u punom sjaju.

Koje je najbolje svetlo za selfi?

Sada kada ste uvežbali pogled, uglove i poze, vreme je da razgovaramo o jednoj stvari koja može da napravi ili uništi savršen selfi: dobro osvetljenje.

Savet 1: Iskoristite prirodno svetlo kad god možete

Dobre vesti: najlaskavije i sveobuhvatno najbolje osvetljenje koje možete pronaći potpuno je besplatno i dostupno skoro svima. Prirodno osvetljenje uvek bi trebalo da bude vaš prvi izbor pri slikanju selfija. Uslikaćete sjajne slike kada ste napolju tokom sunčanog dana, ali postoje određena doba dana u kojima svetlost bolje pada.

Profesionalni fotografi nazivaju ovaj termin „zlatni sat“. Prirodno osvetljenje sunca često je najbolje za fotografije tokom sat vremena neposredno nakon izlaska sunca i sat neposredno pre zalaska. Dakle, ako imate privilegiju da slikate selfije kad god poželite, pokušajte da se fotografišete tokom tog magičnog perioda od 2×60 minuta.

Savet 2: Okrenite se prema izvoru svetlosti

Bez obzira da li ste napolju na suncu ili koristite lampu u vašoj dnevnoj sobi, da biste uslikali savršeni selfi, morate biti okrenuti prema izvoru svetlosti. I ako možete, pokušajte da postavite lice tako da svetlost bude u vašoj ravni.

Ovo neće samo zadržati subjekat fotografije, već će i vašem licu pružiti laskave senke i istaći će ga na najbolji način.

Savet 3: Neka vam osvetljenje bude u nivou očiju

Ako želite najjače osvetljenje za vaše lice – van sunčevog zlatnog sata – onda ćete želeti da izvor svetlosti držite u nivou očiju. Kada svetlost udari iznad vaših očiju, može stvoriti tamne krugove, a osvetljenje odozdo može da baci čudne, ne baš laskave senke na vaše lice.

Savet 4: Odaberite pozadinu laskave boje

Uprkos činjenici da ste jedina zvezda svog selfija, ključno je da ne zanemarite pozadinu svoje fotografije. Iako bi područje iza vas očito trebalo biti čisto i očišćeno od neugodnih objekata, boja pozadine je takođe važna.

Najbolje je da koristite meke boje poput bele, svetlo ružičaste, sive ili bež, jer će one reflektovati svetlost iz vašeg izabranog izvora nazad na vaše lice. Ako imate jaku, živahnu pozadinu poput plave ili zelene, ona može odražavati boju na vašem licu.

Savet 5: Isprobajte Ring svetlo za slikanje

Ako vam ideja o postavljanju kompleta za osvetljenje „uradi sam“ izgleda previše, uvek možete kupiti jednostavan alat za osvetljenje kako biste poboljšali svoje fotografije. Selfie Ring Light koriste mnogi profesionalci, a sa ovim svetlom nećete morati da razmišljate o selfijima koje slikate u unutrašnjosti prostorija.

Kako napraviti odličan selfi koristeći funkcije telefona?

Poze, osvetljenje i uglovi će uraditi puno za vaš selfi, ali što se tiče savladavanja umetnosti selfija, najvažnija stvar koju možete da uradite je da shvatite kako da kameru koju koristite naterate da radi za vas!

Isprobajte zadnju kameru

Iako je prednja kamera napravljena za selfije, zadnja kamera može jednako dobro snimati autoportrete. U stvari, zadnja kamera ima veću rezoluciju od prednje kamere, pa njeno korišćenje može napraviti bolji selfi.

Jedino upozorenje – kada koristite kameru okrenutu unazad teško je znati da li je vaše lice pozicionirano na najboljem mestu i da li gledate u pravom smeru.

Srećom, aplikacija SelfieX može sve to da popravi. Dostupna je besplatno (uz kupovinu u aplikaciji) i koristi glasovna uputstva koja će vas voditi pri snimanju savršenog selfija kamerom okrenutom unazad. Upućuje vas da okrenete lice desno, levo, gore ili dole, a takođe vam omogućava da brzo uredite selfi, ako je uopšte potrebno.

Okrenite sliku u Fotografijama

Budući da je toliko nas naviklo da sebe vidimo u ogledalu, gde se naši odrazi preokreću, možda ćete otkriti da izgledate malo drugačije kada napravite selfi. Srećom, postoji brz način da se ovo popravi i dobije odraz koji ste navikli da vidite. Sve što treba da uradite je da okrenete sliku nakon što ste je snimili.

Evo kako da okrenete sliku:

 • Otvorite fotoaparat.
 • Idite do selfija koji želite da okrenete.
 • Dodirnite “Edit” u gornjem desnom uglu ekrana.
 • Zatim dodirnite alatku za obrezivanje i okretanje u donjem desnom uglu ekrana pored opcije “Done”.
 • Zatim pritisnite dugme za horizontalno okretanje u gornjem levom uglu ekrana.
 • Pritisnite “Done”.

Koristite portretni režim

Jedna od najboljih funkcija koju možete koristiti za snimanje visokokvalitetnog, profesionalnog selfija je upotreba portret režima kamere. Režim portreta je postavka na fotoaparatu koja zamagljuje pozadinu i stavlja jedan predmet u fokus. A kad ste taj fokus vi, fotografije ispadnu zapanjujuće.

Koristite tajmer kamere za iPhone

Krajnja tajna selfija, međutim, nema nikakve veze sa pozom ili uglom. Najbolji način da napravite odlične selfije je da koristite automatski tajmer fotoaparata.

Uz opcije za odlaganje od 3, 5 ili 10 sekundi, možete napraviti rezervnu kopiju tek toliko da zadržite tu ubilačku pozu, a da pritom sklonite ponekad nezgodnu ruku za selfi.

Koliko god ponekad bilo frustrirajuće napraviti savršen selfi, ova vrsta fotografije je zabavan način da razbijete vaš feed na društvenim mrežema i pokažete vašu ličnost. Nadamo se da će vas ovi saveti i trikovi učiniti sigurnijima pred kamerom. Ipak, zapamtite, uvek možete dodati filter ukoliko niste zadovoljni rezultatima!

Avatar
VladanM
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave

  Preporučujemo

  Top autori