Knjige su najlepša razonoda, ali i utočište

Knjige su najlepša razonoda, ali i utočište

Koliko puta vam se desilo da uzmete knjigu, počnete da čitate i uronite u priču, a svet oko vas jednostavno stane? Čitanje nam pomaže da razumemo mnoge situacije u kojima nismo bili, pojačava nam empatiju, a samim tim širi nam vidike.

Koliko puta vam se desilo da uzmete knjigu, počnete da čitate i uronite u priču, a svet oko vas jednostavno stane? Čitanje nam pomaže da razumemo mnoge situacije u kojima nismo bili, pojačava nam empatiju, a samim tim širi nam vidike. To saosećanje sa drugima pomaže nam u mnogim odnosima: u kvalitetnijem druženju, rešavanju sukoba, bolje saradnje na poslu, ali i boljih porodičnih odnosa.

Od živopisne fikcije do popularne psihologije

Svakome je nekada potrebno da malo prodrma svoju svakodnevnicu i uobičajenu životnu rutinu. Knjižare su prepune fikcije, bilo u formi romana ili kratkih priča, koje vam mogu pomoći da na zabavan i kreativan način dodirnete drugačije svetove. Tu možete pronaći ljubavni roman sa neobičnim zapletima, istorijsku novelu gde se prepliću činjenice i mašta, kao i sve popularnije detektivske priče koje vas uvlače da zajedno sa njima istražujete i mozgate. Mnogi takvi naslovi su doživeli ekranizaciju. Jedna od najgledanijih kriminalističkih serija devedesetih godina je „Ubistvo: život na ulici“ rađeno po romanu novinara Dejvida Sajmona, koji je krajem osamdesetih proveo godinu dana na odeljenju za ubistva policije Baltimora. Tu je sakupio neverovatnu građu za svoju prvu knjigu, čija je ekranizacija premašila očekivanja. Online knjižare nude ovu knjigu, ali trenutno samo na engleskom jeziku. S druge strane, ukoliko se nalazite u fazi života kada su vam potrebni odgovori na mnoga pitanja i premišljanja, onda zastanite kraj odeljka psihologije koji knjižare sve više proširuju. Jedan od upečatljivijih naslova je „Zašto se niste ubili“ Viktora Frankla, koja kombinuje elemente autobiografije, istorijskih činjenica i psihologije i pruža drugačiju perspektivu na život. A ako želite da se oduprete šablonima i predrasudama kojima su nas okovali u detinjstvu, onda je naslov „Osmislite život iznova“ za vas. Autori su Džefri E. Jang i Dženet Klosko, profesor i doktorka pshijatrije i kliničke psihologije. Knjige autora Jaspera Jula su tu da pomognu u vaspitanju dece i kod nedoumica porodičnih odnosa.

Knjižare kao čudesna mesta

Postoje male, ušuškane knjižare u kojima probirljivi ljubitelji knjiga mogu naći retke naslove ili stara izdanja. Takve knjižare ispunjene su mirisom starog papira i prošlosti. Tu ćete naći Čerčilove romane iz Drugog svetskog rata, kao i kultni roman „Čiča Tomina koliba“ autorke Herijet Bičer Stou, i još mnogo gotovo zaboravljenih naslova. Osim malih, antikvarnih, postoje i velike, dobro opremljene knjižare koje su pokušale da održe kult čitanja ponudivši nove naslove u novom ambijentu. Pa tako danas u sklopu knjižare možete kupiti i neke suvenire, unikatne proizvode
samostalnih umetnika, ali i popiti kafu. Tu ćete naći mnoštvo romana potpuno novih autora, kao što su „Tri žene“ Lise Toledo ili „Prodavačica“ japanske spisateljice Sajake Murata, Nismo na istom brodu Biljane Vilimon .

Približite svet knjiga deci

Prvu knjigu možete kupiti vašem detetu čim počne samostalno da sedi. Živopisne slikovnice sa životinjama koje ispuštaju zvuke će biti adekvatna ulaznica za svet knjiga. Knjižare su znatno obogatile ponudu dečijih knjiga za različite uzraste, pa odluke više nisu tako jednostavne. Obrađene su različite teme, pa su i odličan način da svom detetu približete određenu fazu kroz koju prolazi, na primer odvikavanje od pelena ili priprema za vrtić. Starija deca, a naročito predškolci mogu satima da istražuju delove knjižare, posebno one posvećene superherojima. A knjige će im i najbolje pomoći da postanu superheroji ovog društva.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori