Lepotice i predrasude

Lepotice i predrasude

Lepe žene i predrasude o lepoti

Činjenica u koju se veruje u današnje doba kao što se verovalo i prije jeste je da većina lepotica nema baš visok stepen inteligencije ili, ako ćemo bez rukavica, da su lepotice glupe. U vezi toga nedavno smo odlučili malo detaljnije ispitati tu predrasudu oslanjajući se na stručna mišljenja – uglavnom psihologa. Potvrdilo se da ženska populacija većinom potvrđuje to uverenje dok su muškarci nešto suzdržaniji u izjavama oko manjka inteligencije u lepotica… Zašto li je tome tako? Pa muškarcima je važno da je žena lepa – za početak, ali za nastavak odnosa ipak, kad se “stvari spuste,” počinju da traže od dotične lepotice i nešto više, ali uglavnom pobegnu ako iznađu da s lepa dama ne može da sastavi ni tri pametne. No zašto žene većinom tvrde da su lepotice glupe? Tu je opet u pitanju ženska zavist ili ljubomora. Dakle, žene su po defoltu, frustrirane lepotom druge žene, osobito ako one same nisu lepe ili, drugim rečima, veruju da nisu lepe. Druga žena se uvek, da budemo iskreni, svesno ili podsvesno gleda kao suparnica ili konkurencija pri osvajanju muškog srca. Zar ne? Da. Malobrojne su žene koje ne nose u sebi zavist prema drugoj ženi čak kad nije u pitanju izgled.

A što same lepotice misle o tome? Pa one uglavnom nisu opterećene tim razmišljanjima. Kažemo uglavnom, jer naravno da ima izuzetaka. Dakle, ako je žena lepotica, ona je ispunjena svojom lepotom i razvidno da je smatra da joj nešto dodatno nije potrebno, nešto kao što je, recimo, neka tamo lektira.

Zaista, da li je lepoticama potrebna kakva kvalitetna literatura ili kulturno uzdizanje, osim ljubića, sapunica, ljubavnih filmova i slično?

Smatramo da nije. Lepota traži i suviše vremena da se održava: neguje, pazi kao osetljiva biljka, uklanja od preteranog sunca, pokazuje intenzivno svuda i svima, a to je, izvesno, veliki posao. Na sreću lepotica iz paštete je iskočio Instagram gde su žene koje se smatraju lepoticama konačno pronašle svoj teren, svoje prirodno okruženje gde mogu slobodno biti ono što misle da jesu: lepa slika bez reči ili sa pokojom rečenicom i ništa više ni manje – kao dovoljno.

Ipak, ogradimo se od tvrdnje da su sve lepotice niskog stepena inteligencije, jer to bi bilo totalno netačno. Postoje mnoge žene – lepotice koje ne žive od svoga izgleda već su kompletne osobe. Lepota u žene nikako ne mora da igra odlučujuću ulogu u vezi karaktera. Papir ili potvrda o visokom obrazovanju ne mora uvek da znači ama baš ništa po pitanju opšteg obrazovanja i inteligencije bila žena lepa ili ne, kao što to važi i za muški pol, ali većinom stvarno znači. Predrasude o lepim damama uglavnom su potekle od onih koje nisu lepe ili su bar sebe uverile u to.

Uostalom, šta je uopše lepota jedne žene ili muškarca? Gledamo li uvek i samo na vanjski izgled? Nažalost, prečesto je odgovor – da. Još od antičkog doba fizička lepota se uzdizala na pijedestal da bi tek njihovi filozofi, kao što je – na primer Platon – nadugo i naširoko objašnjavali da lepota dolazi iz čoveka, da nije u vanjskom već da lepota duše, duha stvara lepotu tela. Društvene mreže, međutim, čine otrovnu stvar ističući samo ono površno a posebno na ženama, pa se tako svesno ili nesvesno povodimo za takvim stavovima. Trebamo li zaista da budemo vidoviti da bi uvideli neke proste istine ili da se samo povodimo za onim što neko drugi tvrdi?

Na kraju, lepota je u očima posmatrača i to znaju svi koji su zaljubljeni, koji vole nekoga ili su voljeni. A predrasude i kriva uverenja… Ne mogu da se iskorene i uvek će da budu tu vezano za svaki segment života čoveka.

Avatar
poetica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave