Ovo su najveća skladišta na svetu

Ovo su najveća skladišta na svetu

Ako vas zanima kako izgledaju najveća skladišta na svetu poput Amazonovih, pogledajte kako funkcionišu.

Sigurno ste makar jednom naručivali nešto preko interneta, bilo da je reč o sitnicama poput kozmetičkih preparata i obeleživača za knjige, preko odeće, do nešto većih stvari poput nameštaja ili aparata za domaćinstvo.

Kada pronađete i odabere ono što želite, kliknete da naručite i platite, vi ne razmišljate mnogo o tome gde se sva ta roba skladišti, ali postoje i oni koji o tome vode računa i koji brinu da svaki proizvod bude na svom mestu i da na najbrži mogući način bude dostavljen do krajnjeg korisnika, odnosno vas kao kupca.

Čemu služe skladišta?

Mesta na kojima se čuvaju i pakuju sve stvari namenjene prodaji, pogotovo preko interneta nazivaju se skladišta. Tamo postoji poseban sistem organizacije i sortiranja proizvoda kako bi u svakom trenutku, za što kraće vreme mogli da budu pronađeni, adresirani i poslati dalje.

Neka od najvećih skladišta na svetu nalaze se u Americi, zatim u Nemačkoj, ali ima ih širom Evrope. U celom tom sistemu, iznajmljivanje viljuškara koji služe za transport robe unutar skladišta, bitna je stavka. Ako vas zanima kako izgledaju najveća skladišta na svetu poput Amazonovih, pogledajte kako funkcionišu.

Amazon – najpoznatija skladišta širom sveta

Amazon važi za jednu od najvećih online prodavnica na svetu. Ovde je moguće pronaći sve što vam je potrebno, od knjiga preko poklona, do nekih neobičnih stvari za koje niste ni znali ili ste zaboravili da postoje dok ih niste videli na internetu.

Sve te stvari smeštene su u Amazonovim skladištima koja se nalaze širom sveta, a neka od najvećih su u Teksasu i Škotskoj. Sasvim je normalno da Amazon kao jedan od najvećih dobavljača robe ima tako velike prostore za skladištenje, ali jeste li ikada razmišljali o kolikim prostorima je zaista reč?

U njima radi oko 65 hiljada radnika, a kako se ti ljudi snalaze kada proizvodi koji su smešteni na policama ni približno nisu slični, nisu iste kategorije, boje, veličine. Dakle, nemaju nijedan okom vidljiv zajednički kriterijum po kome biste mogli da ih sortirate baš tu. Kako onda Amazon funkcioniše?

Kada roba stigne u skladište ona ima jedinstven bar kod koji odgovara mestu koje je namenjeno na polici za baš taj proizvod. I onda ne treba da čudi kako se u tom haosu snalaze radnici koji uz pomoć robota prenose i sortiraju robu na predviđena mesta.

Boeing Everett Factory – najmasovnije skladište na svetu

Nema sumnje da upravo fabrika Boing Everet u Vašingtonu ima najmasovnije skladište na celom svetu. Možete li da zamislite neverovatnih 4,3 miliona kvadratnih metara? Toliko iznosi kompleks koji poseduju, a kako to u praksi izgleda?

Ovde je moguće smestiti osamdeset fudbalskih terena i još će biti prostora. Kada je počela konstrukcija ovog kompleksa, sve je bilo predviđeno i podređeno Boingu 747, a sada se ovde nalaze i modeli 767, 777 i masivni 787 Drimlajner.

NASA Vehicle Assembly Building

Ovo skladište nalazi se na Floridi i možda ćete pomisliti da sa “samo” 348 hiljada kvadratnih metara i nije baš tako veliko ni kompleksno kao neka mnogo veća skladišta u Americi i na svetu, ali varate se.

Ovo je jedna od najvećih jednospratnih zgrada i zgrada van urbanog okruženja sa tim dimenzijama u SAD, a ono što je fascinantno za jedan takav kompleks jeste da ima svoj sistem za kontrolu vremenskih prilika.

Sva ova skladišta su veoma velikih dimenzija, to im je jedna od zajedničkih stavki, ali razlikuju se po raznim faktorima. Neki od njih služe za čuvanje robe, drugi za skladištenje delova za brodove, avione ili za slične namene.

Takođe, zajedničko im je što se za prevoz i premeštanje proizvoda unutar skladišta koriste viljuškari, ali i posebno dizajnirani roboti za obavljanje ove vrste posla koja nije jednostavna, pogotovo u najvećim skladištima na svetu.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori