Šta sve treba obaviti u prvom tromesečju od pregleda?

Šta sve treba obaviti u prvom tromesečju od pregleda?

Ako ste prvi put ostali u drugom stanju, sigurno vas zanima kakve sve preglede treba da obavite u trudnoći, koliko često treba raditi analize krvi i urina, briseve itd.

 

Ako ste prvi put ostali u drugom stanju, sigurno vas zanima kakve sve preglede treba da obavite u trudnoći, koliko često treba raditi analize krvi i urina, briseve itd. Od onog momenta kada test za trudnoću pokaže dve crtice zapravo započinje vaša poseta ginekologu. Ginekolog kod koga planirate da vodite čitavu trudnoću će vam objasniti na koliko nedelja biste trebali da ga posetite kako bi se trudnoća odvijala u najboljem redu.


Treba napomenuti da su prva tri meseca ključna i da do tada žene koje su ostale u drugom stanju treba najviše da se čuvaju. Pre svega da izbegavaju velika okupljanja, da što više vremena provode na čistom vazduhu, da se hrane zdravo itd.

U toku prvih 9 nedelja trudnoće kakve preglede možete da očekujete?

Prvi pregled nakon što ste testom dobili potvrdan rezultat trudnoće podrazumeva poseta ginekologu koj će vam putem ultrazvuka tu vest zapravo i potvrditi. Takođe, na ultrazvuku se vidi da li je plod pravilno pozicioniran u materici, tj. da li se slučajno ne radi o van-materičnoj trudnoći.
Ginekolog je tu da vam da približan podatak kada će beba doći na svet tako što će izračunati datum na osnovu podatka kada vam je bila poslednja menstruacija. U toku prvih 9 nedelja trudnoće trudnica bi trebalo da putem krvi dobije rezultat krvne grupe, da li je RH pozitivna ili negativna. Ukoliko je negativna krvna grupa, do kraja trudnoće mora da kontroliše antitela.

Prenatalni test može već od 9. nedelje

Poslednjih godina trudnicama je omogućeno da pomoću prenatalnog testa već u 9. nedelji trudnoće sazna pol bebe. Takođe, ovom vrstom testa se može uočiti i prisustvo pojedinih sindroma koji se mogu kasnije razviti (Daunov sindrom, Edvards i Patau sindrom).
Zakazivanje testa je stvar individualnog izbora. S obzirom da se ne može raditi u državnom domu zdravlja već samo u privatnim laboratorijama, test se plaća a cena mu može varirati od minimum 500 evra pa naviše. Dakle, na vama je da odlučite da li ćete raditi prenatalni test ili ne. Ukoliko u porodičnoj anamnezi imate primere nekih sličnih bolesti, savetujemo vas da radi preventive ipak uradite ovu vrstu testa.

Klasičan ginekološki pregled se podrazumeva u prvom trimestru

Kada saznate da ste trudni i da se radi o materičnoj trudnoći, ginekolog bi trebao da odradi običan ginekološki pregled. Dakle, pored ultrazvuka, neophodno je uraditi i Papa test i kolposkopiju. Uzima se i cervikalni bris iz vagine kako bi se utvrdilo da li trudnica možda ima neku bakteriju kako bi se što pre pristupilo njenom lečenju.
Takođe, ako trudnica ima problem sa proširenim venama na nogama, to mora da zna i njen izabrani ginekolog.

Osnovne informacije koje trudnica treba da dobije od ginekologa

Na prvom pregledu, lekar upućuje trudnicu u sam proces trudnoće, dokle je odmakla trudnoća po nedeljama, objašnjava joj kakve testove dalje može da očekuje, kakvih loših navika da se odrekne ukoliko ih je imala do sada (konzumiranje alkohola ili duvana i sl), da joj objasni da su zdrava i balansirana ishrana kao i umerena šetnja veoma važne za pravilan razvoj bebe i sl.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave