Upis za obuku B kategorije – sve što biste trebali da znate

Upis za obuku B kategorije – sve što biste trebali da znate

Ukoliko imate u planu da krenete sa časovima vožnje, pred vama je je jedan izazovan period u životu naročito ako se prvi put susrećete s upravljanjem vozilom.

Kod mnogih se javlja određena doza straha kada prvi put sednu u auto na mesto vozača pa često sumnjaju u sebe. Ipak, razloga za brigu nema, s obzirom da većina auto škola ima iskusne instruktore koji izlaze u susret svim zahtevima kandidata. 

Danas se princip obuke i polaganja razlikuje u odnosu na neki pređašnji period u smislu da sada kandidat mora da izdvoji mnogo više vremena za pohađanje časova teorijske nastave što ranije nije bio slučaj. Uvedena je i dodatna obuka o pružanju prve pomoći, dok se tipovanje polaže na računaru. 

B kategorija – koji su uslovi za upis?

Postoje određena ograničenja u smislu uslova koji moraju biti ispunjeni kako bi se uopšte upisala vožnja i krenulo sa obukom. Za početak, kada kažemo b kategorija vozila ne smeju da prelaze 3,5 t kada se radi masi, kao i da ne poseduju više od osam mesta za sedenje. 

Kandidat ne sme biti mlađi od šesnaest godina kada startuje sa obukom a na polaganje vožačkog ispita može izaći tek kada napuni 17 godina. Podrazumeva se da kandidat ima važeću ličnu kartu kao i prethodno izvađeno lekarsko uverenje. 

Kako izgleda obuka?

Obuka za B kategoriju se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela sa po 40 časova. Obavezno je prisustvo na svim časovima teoretske obuke, a nakon saslušanih predavanja kandidat polaže ispit. Kada položi stiče pravo da krene sa praktičnim delom, tj. sa časovima vožnje. U toku dana kandidat ne bi trebalo da ima više od dva časa vožnje dnevno a najkraće vreme za završetak kompletne praktične obuke iznosi dva meseca. 

Prvi čas vožnje se odvija na poligonu na kojem instruktor objašnjava kandidatu osnove upravljanja vozilom, kako se menjaju brzine, kako se pali i gasi auto, na koje retrovizore mora da obrate pažnju u vožnji i sl. U zavisnosti od toga kako se kandidat snađe na prvom času, instruktor odlučuje da li će sledeći čas voziti po gradu ili će se vežbati još neki čas na poligonu. 

Koja je cena obuke?

Auto škole danas imaju mnogo više obaveza kada se radi o samoj obuci, ali su zato njihove usluge znatno skuplje nego što je to ranije bio slučaj. Prosečnu cenu koju možete očekivati ukoliko se odlučite da krenete sa obukom za upravljanje četvorotočkašem iznosi oko 70 000 dinara (mislimo na beogradske auto škole). Skoro svi vlasnici auto škola će vam izaći u susret kada je plaćanje u pitanju i omogućiti plaćanje na rate. Neke škole čak kandidatima nude i besplatno lekarsko uverenje, kao i besplatnu obuku kod prve pomoći. 

Kada ste vozač, imate puno prednosti u odnosu na one koji to nisu

Postoje osobe koje se iz nekog razloga ne usuđuju da krenu na obuku, pa tako ceo život zavise od drugih kada je vožnja u pitanju. Savetujemo vas da se rešite tog straha i bez bojazni krenete sa časovima. Život će vam biti znatno olakšan!

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave