Zeolit – Vreli kamen

Zeolit – Vreli kamen

Zeolit se smatra jednim od najstarijih stanovnika naše planete. Nastao je od vulkanske lave, koja je posle vulkanskih erupcija milionima godina ležala pod vodama okeana.

Za njega kažu da je mineral budućnosti, zaslužan za mnoga divna dejstva, a zvanično se zove – Zeolit. Možda ste čuli za zeolit, ali niste saznali šta je to.

Zeolit se smatra jednim od najstarijih stanovnika naše planete. Nastao je od vulkanske lave, koja je posle vulkanskih erupcija milionima godina ležala pod vodama okeana.

Dakle, prirodni zeolit je mešavina vulkanskih stena, pepela i alkalne podzemne vode koja se formirala tokom miliona godina! Naziv “zeolit” sa grčkog znači “vreli kamen”. Ako se stavi u vodu, dugo emituje mehuriće gasa, a kada se zagreje ispušta vodenu paru.

Zeolit, kao prirodno vulkansko jedinjenje, sadrži huminsku kiselinu, minerale (kalijum (K), kalcijum (Ca), magnezijum (Mg), mangan (Mn), aluminijum (Al), natrijum (Na), gvožđe (Fe), silicijum (Si), titan (Ti) itd.), plemeniti metali, kiseonik, vitamini, aminokiseline.

                                                     

Prvi put naučnici su opisali Zeolit pre dva veka, a danas je zbog svojih brojnih korisnih svojstava obezbedio široku primenu u raznim oblastima. Koristi se u gotovo svim oblastima ljudskog života – poljoprivredi, stočarstvu, građevinarstvu, a ekolozi se kunu u njegova pozitivna dejstva. Poslednjih decenija zeolit se sve više koristi u oblasti zdravstva, i to nije čudno, jer ima jedinstvena svojstva za zdravlje.

U stvari, Zeoliti su velika porodica minerala, svrstanih u jednu grupu, u kojoj njih je oko 200. Nalazišta zeolita su po citavoj planeti. Najčešće se pojavljuju šabazit, hojlandit, desmin, natrolit i t.d. svako ima svoju vrednost i po nečemu se izdvaja od ostalih.

Tako najkorisnijim oblikom zeolita smatraju klinoptilolit. Idealan je za ljudsko telo.

Kristalna struktura minerala je okvir od tetraedara (Si i Al oksidi), u čijim šupljinama se nalaze molekuli H2O. Njegova kristalna struktura je nepromenljiva t.j. ne postoje uslovi životne sredine koji bi mogli da unište takvu strukturu.

Prirodni zeolit ima jedinstvena svojstva selektivne jonske razmene – snabdeva telo makro-, mikroelementima, ako ih nema dovoljno, i oduzima štetne materije.

 

Šta to znači za nas i naše zdravlje? Zašto je ovaj mineral u poslednje vreme postao popularan kao efikasan “lek” za mnoge probleme?

Katalitičko svojstvo zeolita doprinosi normalizaciji svih biohemijskih procesa u organizmu, koji ne mogu pravilno da se odvijaju bez makro i mikroelemenata. U našim ćelijama se svakog minuta odvijaju stotine i hiljade raznih biohemijskih reakcija bez kojih je nemoguće ne samo zdravlje, već i život organizma. Minerali sadržani u zeolitu u velikim količinama pomažu u obnavljanju ravnoteže ovih elemenata u telu. Zahvaljujući tome, opšte stanje osobe se poboljšava, nervni sistem jača, izdržljivost se povećava.                                  

Zeolit je efikasan za čišćenje organizma od dejstva zračenja, jer izvlači iz organizma stroncijum i cezijum. Prema nekim procenama, 25% ljudi na planeti stradaju od trovanja teškim metalima različitog stepena, kao što su živa, olovo, kadmijum, arsen, vodonik sulfid, amonijak itd. Černobil, vojne aktivnosti, izloženost novim virusima, slobodni radikali i loše navike koje su inherentne našem načinu života zahtevaju adekvatnu brigu za održavanje zdravlja. 

                      

Zeolit se preporučuje kada je potrebno složeno lečenje organa za varenje (na primer, čir na želucu), a uspešno se primenjuje za prevenciju bolesti kao što su:

 • bronhitis, sinusitis, pijelonefritis, psorijaza,
 • intoksikacija i akutno trovanje,
 • alergijske reakcije,
 • povrede jetre,
 • kršenja poteškoče funkcija respiratornog i kardiovaskularnog sistema,
 • konvulzije, anemija i jos puno toga.

Da bi shvatili kako zeolit funkcioniše, mora se uzeti u obzir njegobva jedinstvena kristalna struktura, zbog koje on ima retku osobinu da razmenjuje pozitivno naelektrisane čestice sa okolnim elementima bez narušavanja sopstvene strukture.

Zeoliti su u suštini negativno naelektrisani minerali. Ovo omogućava njihovoj kristalnoj strukturi da deluje kao “zamka” – da uhvati štetne metaboličke supstance i izoluje ih od biohemijskih procesa u telu. Jedinstveno dejstvo zeolita je u tome što omogućava zaštitu tako što pojačava delovanje drugih hranljivih materija, bez preteranog opterećenja organizma. Drugim rečima, ako, na primer, pijete zeleni čaj kao preventivnu meru protiv raka dojke, zeolit će samo upotpuniti vašu strategiju delovanjem na potpuno drugačiji biohemijski način od zelenog čaja.

                                               

Zahvaljujuči ovim osobinama, opseg primene zeolita za ljudsko zdravlje je veoma širok:

 • Korekcija formule krvi,
 • Postepena stabilizacija lipida u krvi (holesterola, triglicerida),
 • Normalizacija digestivnog trakta,
 • Terapija reumatskih bolesti,
 • Terapija bolesti urinarnog sistema,
 • Normalizacija metabolizma kod dijabetesa,
 • Povećanje izdržljivosti pri fizičkom prenaprezanju, prevencija i otklanjanje bolova tokom vežbanja,
 • Terapija za gljivične infekcije.

Radi kao sorbent, ali za razliku od tradicionalnih sorbenata, kao što je aktivni ugalj, zeulit – klinoptilolit ima jaku osobinu, a to je selektivnost. Ova sposobnost omogućava da korisni mikroelementi, koji nam već nedostaju, ne budu uklonjeni zajedno sa toksinima.

Selektivnost obezbeđuju dva faktora: jedinstvena struktura zeolita + jonska razmena. Njegova mikroporozna molekularna struktura podseća na saće, unutar kojeg se nalaze negativno naelektrisani joni kalijuma, magnezijuma, silicijuma, koji su tako neophodni za naše zdravlje. Zeolit privlači pozitivno naelektrisane toksične supstance iz tela (jone žive, olova, kadmijuma, arsena, amonijuma, cezijuma, rubidijuma, stroncijuma), vršeći de fakto terapiju (vitamini, elementi u tragovima, enzimi, inulin, imuni kompleksi).

Cela čar ovakve detoksikacije je u dvostrukoj koristi za telo: negativno naelektrisani mineralni joni nas obogaćuju, a štetni toksini se apsorbuju kao usisivač, zarobljavaju i potpuno uklanjaju iz našeg tela za 6-8 sati.

Verovatno čete se složiti da u savremenom svetu nije tako lako pronaći sredstva sa kojima ne morate da birate između koristi i štete za zdravlje. Ekološki, bezbedni, efikasni, za sve i svakoga – takav zaključak se može izvesti o zeolitima. Univerzalni lekar koji bi trebalo da bude u svakom domu.

Avatar
LjiljanaB
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave