Američki naučnici dokazali da sarkazam čini ljude kreativnijim

Američki naučnici dokazali da sarkazam čini ljude kreativnijim

Istraživaci sa američkih poslovnih studija, poput Harvarda, napravili su niz eksperimenata kako bi analizirali na koji način sarkasticčni komentari utiču na ljudsku kreativnost.

Tokom  bizarnog testa punog “trik pitanja”  poput: “Kako bih mogao zapaliti svijeću i pričvrstiti je na zid, a  da  po podu ne kapa vosak?” –  ispitanici su pokazali bolje rezultate ako su se  služili sarkasticnim komentarima, ili  nakon što su čuli neke sarkastične komentare.

Naučnici tvrde da sarkazam stimuliše  kreativnost, “otvara” ideje i pomaže  u analiziranju problema i donošenju rješenja koja su potpuno nova.

Pisaca Oskar Vajld  vjerovao je da sarkazam predstavlja nižu formu mudrosti, ali naučnici sada navode da –  podstiče viši nivo razmišljanja.

U eksperimentima je sudjelovalo tri stotine  ljudi, a 64 odsto njih koji su davali sarkastične komentare bili su u stanju da smisle  kreativnija rješenja i riješe zadatak uspješnije.

Oni koji su, osim toga,  i slušali sarkastične komentare imali su još bolje rezultate – 75 odsto uspjelo je da riješi zadatak.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori