Aplikacije će uskoro biti uvezane sa korisnikom da će znati njegove misli

Aplikacije će uskoro biti uvezane sa korisnikom da će znati njegove misli

Aplikacije su postale sastavni dio većine ljudi, a one bi uskoro mogle da postanu još naprednije. Naime, očekuje se da će one moći da predviđaju potrebe i želje korisnika na osnovu navika i prethodnog ponašanja, a upravo to će omogućiti dalji napredak “internet stvari” (Internet of things). Upravo o ovoj temi pisao je i Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni u “Informeru”.

Veselin Jevrosimovic“Šta je to što različite vrste uređaja čini „pametnima“? Prije svega mogućnost brzog procesiranja podataka, ali su ništa manje zaslužni i neprekidna povezanost na internet pomoću koje se dobijaju informacije za obradu, kao i brojni senzori na uređaju – od GPS modula do detektora položaja aparata. Možda prethodna rečenica zvuči rogobatno, ali je poenta da tek prava kombinacija hardvera, softvera i odgovarajućih informacija otvara prostor za maksimalno iskorišćenje tehnološkog napretka.

Zbog toga se mnogi pitaju na koje bi sve načine mreža uređaja i predmeta povezanih u takozvani „internet stvari“ (eng. Internet of things), a prije svega napredni kućni uređaji u pametnom domu, mogli da utiču na svakodnevni život. Postoje i oni koji nude rješenja, poput jednog američkog tima softverskih inženjera koji namjeravaju da uvedu neku vrstu revolucije u način na koji funkcionišu aplikacije za „pametne stvari“. Ideja je da funkcionalnosti budu naprednije od onih na modernim telefonima, šta mislim da je sasvim realno.

Naime, do sada smo mogli da iskoristimo samo jedan mali dio dostupnih podataka, a ograničenje je obično bio hardver. Sada kada postoje sijalice, saksije, veš mašine i televizori povezani na internet, ograničenje postaje softver. Srećom, u ovoj oblasti inovativnosti nikada nije nedostajalo. To potvrđuju i članovi pomenutog tima koji rade na rješenju koje bi omogućilo da aplikacije predviđaju potrebe i želje korisnika na osnovu navika i prethodnog ponašanja, trenutnih uslova okoline i drugih parametara i informacija. Softver bi na osnovu toga mogao da šalje komande pametnim stvarima u vašoj okolini. Zvuči kao naučna fantastika, ali je veoma blizu realnosti.”

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori