Čičoka je lijek protiv dijabetesa i za crijevne bolesti te je odlična preventiva

Čičoka je lijek protiv dijabetesa i za crijevne bolesti te je odlična preventiva

Iako vas izgledom nikad neće privući, treba da znate da se čičoka danas sve više koristi. Možete je jesti sirovu, kuhanu, pečenu, kiselu. Izuzetno će vam pomoći ako imate povišen holesterol, ako vas muči dijabetes ili neko vaskularno oboljenje. Zbog svoje nutritivne vrijednosti preporučuje se zdravim osobama kao preventiva svih zdravstvenih tegoba.

Ne postoji osoba kojoj se ne preporučuje čičoka. Izuzetno je hranljiva, bogata je vitaminima i mineralima a ima malu energetsku vrijednost.

Najlakši način da pripremite čičoku je taj da je dobro operete, očistite i narendate. Možete da je isječete i na sitne rezance pa kao takva može da posluži i kao dodatak salatama i drugim jelima. Možete je servirati umjesto grickalica, svima će se dopasti zbog svog ukusa.

Kad potrošite teglu bilo koje kisele salate, krastavac ili paprika su idealni, nemojte prosipati kiselu tečnost. U nju ubacite kolutove isječene čičoke. Već poslije desetak minuta imaćete na stolu novu kiselu zdravu salatu. Tako pripremljena salata od čičoka može da stoji dvije nedjelje  u frižideru.

Čičoka je već odavno poznata kao lijek, a sve više se traži ne samo zbog svoje nutritivne vrijednosoti nego i zbog cijene. Veoma je povoljna s obzirom na to kakve sve blagodeti nam donosi.

Zdrava hrana i pravilna ishrana gotovo uvijek podrazumevaju čičoku zato što je njen glavni sastojak inulin. Inulin je probiotik koji stimuliše razvoj bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. Ove bakterije uništavaju štetne mikroorganizme iz crijevne flore, sprečavaju crijevne infekcije, pomažu kod opstipacije. Iz svega navedenog da se zaključiti da čičoka pomažu u prevenciji raka debelog crijeva.

Inulin iz čičoke normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Upotreba čičoke bar tri puta nedjeljno smanjiće masne naslage koje nas muče a samim tim i višak kilograma.

Pored toga, čičoka jača imunitet, zbog velike količine vitamina i minerala.
Čičoka u sebi sadrži fosfor, kalcijum i kalijum. Kalijum utiče na pravilan rad mišića, prije svega srca, reguliše vodu u organizmu, zato je dobro jesti čičoku. Fosfor i kalcijum su veoma važni u organizmu jer utiču na zdravlje zuba i zdravlje kostiju uopšte.

Čičoka sadrži vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A, zatim magnezijum, željezo.

Takođe, treba naglasiti da je čičoka odličan izvor esencijalnih aminokiselina koje organizam sam ne proizvodi.

Čorba od čičoke

Treba da je jedu svi koje muči dijabetes, kardiovaskularna obolenja ili bilo koja crijevna infekcija.

U 1,5 litara ključale vode ubaciti 300 grama očišćene i isjeckane čičoke. Kuhati dok ne omekša. U čorbu možete da ubacite 1-2 šargarepe i pola celera. Po ukusu, dodati začinsko bilje i so.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave