Gigantska rupa u Africi postat će okean

Gigantska rupa u Africi postat će okean

Kada se prije deset godina u Afar pustinji u Etiopiji, u periodu od samo nekoliko dana, otvorila gigantska rupa u zemlji, duga 56 kilometara, dio naučnika brujao je s teorijama kako se radi o formiranju novog okeana.

Filozofija iza ove tvrdnje bila je prilično kontroverzna, međutim, tim naučnika proveo je iscrpno istraživanje i uspio je potvrditi da je ipak bila ispravna.

Prva najava da je tvrdnja zaista tačna desila se 2009, kada je studija koju je objavio Geophysical Research Letters, utvrdila da je proces koji se dešavao u afričkoj rupi identičan onom koji se dešavao na dnu naših okeana.

Cindy Ebinger, profesorica na Univerzitetu Rochester i koautorica studije, kazala je: “Znali smo da se brazde na morskom dnu stvaraju sličnom intruzijom magme u tektonski rov, ali nismo znali da se ovako velike pukotine mogu napraviti ovom brzinom.“

Istraživači su potom, koristeći seizmičke podatke, otkrili da će masivna brazda u budućnosti postati okean. Otkrili su da je erupcija Dabbahu vulkana pokrenula ovaj proces.

Ebinger je dodala da se ukazala prilika da naučnici istražuju procese koji su jednaki onima koji se dešavaju na dnu mora, ali tamo naučnici ne mogu otići. „Ovo je sada poput laboratorije“, kazala je ona.

Istraživači dodaju da se okean neće pojaviti odmah, već je to proces koji će trajati jako dugo, možda i milionima godina.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori