Hren protiv upale sinusa

Hren protiv upale sinusa

U narodnoj medicini hren je odavno poznat kao ljekovita biljka. Zbog svog oštrog i ljutog ukusa ali i eterčnih ulja koja sadrži, hren je veoma tražen korijen. Glikozin sinigrin je glavni sastojak hrena, upravo zbog njega se osjeća taj oštar miris i to mu daje ljekovitost.
Saznajte i primjenite nekoliko provjerenih recepata kako hren liječi sinuse.

Upala sinusa, kako se inhalirati

Na zagrijanu ringlu staviti malo izrendanog hrena (kod šporeta sa keramičkom pločom, na AL foliju staviti izrendani hren). Peškirom se pokriti preko glave i udisati isparenja 5-10 minuta neposredno pred spavanje.

Peckanje koje se osjeti u nosu čim legnete u krevet znak je pozitivnog dejstva hrena.

Ako vas već duže vrijeme muče sinusi, te ne možete da spavate a sekrecija iz nosa nikako da stane, evo još jednog provjereno dobrog recepta:

Potrebno vam je:
Staklena flaša od pola litre
Narendan hren skoro do vrha flaše
Vinsko sirće

U flašu sa hrenom sipati sirće, zatvoriti da ne izvjetri i držati tako na sobnoj temperaturi desetak dana. Kad god se sjetite, flašu promućkajte. Najranije poslije sedam dana, otvorite flašu i udišite oko pet minuta. Trudite se da dišete duboko bar desetak udisaja. Potom flašu zatvorite i ponavljate postupak na svakih sat vremena.

Uveče tečnost treba sipati na pamučnu tkaninu, držati je bar 15 minuta na čelu i potiljku. Idealno je ako sa ovim oblozima možete da prenoćite. Postupak ponavljati bar pet a najvše sedam dana

Sirup protiv upale sinusa
Na mašini za meso sitno samljeti:
50 gr hrena
20 gr korijena đumbira
20 gr cikorije,
pa tome dodati kašičicu cimeta.

Dobijenu mješavinu sipati u staklenu teglu i dobro zatvoriti, pa uz povremeno mućkanje deset dana držati kraj izvora toplote. Svako jutro natašte, pola sata prije jela, uzimati po jednu kafenu kašičicu ove smjese.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave