Istraživanja kažu da je karanfilić dobar protiv zubobolje

Istraživanja kažu da je karanfilić dobar protiv zubobolje

Kuhano vino bez karanfilića gotovo da ne može da se zamisli. Možda se baš zato ljubitelji pomenutog toplog napitka rijetko kad žale na zubobolju. Ovo nije mit nego istina jer biljka karanfilić sadrži eugenol, koji se upotrebljava u stomatologiji kao analgetik i sprečava infekcije. Upravo zato u narodnoj medicini karanfilić slovi za biljku koja efikasno uklanja zubobolje.

Ulje karanfilića, kada ga umasirate u desni u roku od samo desetak do petnaest minuta umiruje zubobolju. Na bolno mjesto dovoljno je da se stavi komadić vate natopljen u ulje karanfilića i da se tako drži nekoliko sekundi. Zubobolja će za tren nestati, tačnije, za veoma kratak period bolno mjesto će prvo da utrne a potom će bol da nestane.

Najkvalitetnija svojstva karanfilića nalaze se u u eteričnom ulju. Najbolje se može iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije upotrebe jer inače izlape ljekoviti sastojci.

Takođe se preporučuje upotreba cijelog karanfilića jer se tako najbolje zadržava kompletna aroma. Karanfilić podiže imunitet, pospješuje probavu te se savjetuje svakodnevna upotreba čaja – jedna do dvije šolje.

Zbog svog blogotvornog dejstva, ulje karanfilića se danas koristi i kao dodatak u tečnostima za ispiranje usta jer djeluje protiv upala i antibakterijski.

Najbolji recept za čaj od karanfilića

U 2 dcl vrele vode stavite najviše 4 karafilića, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta.
Procjedite, dodajte malo cimeta i, prijatno.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori