Nekategorisano

Istraživanja: Neregularan rad prednje strane mozga uzrokuje sklonost ka nasilju

Istraživanja naučnika s Yildirim Beyazit Univerziteta iz Ankare, pokazala su kako prednja strana mozga kod osoba sklonih nasilju ne radi regularno, piše Anadolu Agency (AA)

“Prednja strana mozga dio je mozga koji se bavi se različitim operacijama kao što su impuls kontrole, snaga volje, dugoročno planiranje i razmišljanje na višem nivou. Istraživanja pokazuju kako kod osoba koje su sklone nasilju, ovaj dio ne radi kako bi trebalo. To je dio za koji se može reći da čovjeka čini čovjekom, jer kontrolira osjećaje koji se pojavljuju i kod životinja poput bijesa, straha, požude i apetita”, kazao je dr. Sinan Canan.

Ukoliko ova strana mozga ne radi kako treba ili ukoliko je oštećena, otežano je njeno kontroliranje motiva napada, štaviše ponekad otežava razumijevanje stanja i osjećanja drugih, a olakšava upotrebu nasilja, smatraju stručnjaci.

Razlozi za nepravilan rad prednje strane mozga su mnogobrojni.

Canan smatra da se ovi nedostaci mogu pojaviti još dok je osoba u razvoju, pa tako djeca koja su bila podvrgnuta nasilju imaju veću šansu da i sami postanu nasilnici.

“Djeca koja su bila podvrgnuta nasilju ili zanemarivanju imaju veću šansu da primjenjuju nasilje i zanemarivanje”, istakao je Canan.

Pojedinci koji rastu u sredini punoj ljubavi i razumijevanja bolje se nose sa životim nedaćama. Također, djeca pokazuju primjere pozitivnog ponašanja.

“Ljubav i razumijevanje su tako jednostavna rješenja”, smatra Canan upozoravajući da nove generacije mogu biti manje sklone nasilju ukoliko im se dok su još mlade pokaže dovoljno ljubavi i pažnje.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.