Nekategorisano

Kako izbjeći pojavu raka debelog crijeva?

1. Izbjegavati šnicle i kobasice.

Mesne prerađevine, mesne nareske, velike količine crvenog mesa pripremane u dubokoj masnoći – izbjegavajte u širokom luku. U studiji objavljenoj u siječnju 2014. godine navodi se da svakih 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od karcinoma debelog crijeva za 14 posto. Tijekom tjedna jedite manje od pola kilograma crvenog mesa, a mesne prerađevine u potpunosti izbjegavajte.

2. Birajte samo zdrave masnoće.

Nisu baš sve masnoće zabranjene – birajte nezasićene, a izbjegavajte zasićene masti. Konzumirajte više ribe.

3. Jedite dosta voća i povrća.

Kako biste spriječili rak debelog crijeva potrebno je više od jedne jabuke na dan. Dijeta bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 25 posto, pokazalo je jedno istraživanje.

4. Jedite češće žute i narančaste namirnice

Konzumirajte dosta mrkve, slatkog krumpira odnosno batata, ili bundeve.

5. “Mršavi” proteini su idealan sastojak vaše dijete.

Američko udruženje za istraživanje i borbu protiv karcinoma pokazuje da se 4 posto svih karcinoma kod muškaraca, a 7 odsto kod žena pojavi uslijed pretilosti. Zato, na primjer, kako bi unosili više potrebnih proteina, nemojte jesti kožicu s piletine, i unesite više oraha ili sjemenki u svoju dijetu.

6. Namirnice bogate vlaknima djeluju na cjelokupno zdravlje.

Jabuke, kruške, mrkva, batat, brokula… Počnite jesti odmah.

7. Ne pretjerujte s alkoholom.

Pretjerivanje u alkoholu je jedan od faktora rizika za karcinom debelog crijeva. Studije pokazuju kako bi se u prosjeku muškarci trebali ograničiti na dvije čaše alkoholnog pića dnevno, a žene na jednu.

8. Pažljivo pripremajte hranu.

Važno je izbjegavati metode kuhanja koje povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog creva. Pržena hrana je ona koju bi trebali izbjegavati, kao i ona iz mikrovalne pećnice.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.