Koje bolesti mogu da nas pogode ako na vrijeme ne promijenimo kupaći?

Koje bolesti mogu da nas pogode ako na vrijeme ne promijenimo kupaći?

Upala bešike, problemi sa prostatom, gljivične infekcije vagine i penisa, upale jajnika i druga oboljenja urogenitalnog trakta česti su pratioci ljetnjih uživancija, do kojih dolazi zahvaljujući tome šta nas mrzi da se, nakon kupanja, presvučemo u suh kupaći kostim ili običan veš. Nažalost, mokar kupaći je veoma opasan po zdravlje.

Kao posljedica nošenja vlažnog kostima moguća su oboljenja koja mogu da pokvare dugoočekivani odmor i uživanje, ali i da nam naprave zdravstveni problem koji ćemo tek osjetiti u budućnosti. Evo koje su najčešće posljedice i kako reagovati ukoliko do njih dođe.

UPALA BEŠIKE, PROSTATE I URINARNOG TRAKTA

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta gdje se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toalet papiru.

Vodite računa o higijeni peškira, češće mijenjate higijenske uloške, koristite pamučno donje rublje i uvijek se presvucite u suh kupaći.Simptomi kao šta su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neprijatni pa ako primijetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Takođe je preporučljivo piti barem dvije litre tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj, a jesti svježe voće i povrće.

GLJIVIČNE INFEKCIJE

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Gljivicama najviše pogoduje vlažna sredina, pa je za njih idealno kad ste vi non-stop u mokrom.

Pored vlažnosti, pod većim faktorima rizika da im se razvije gljivična infekcija su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu. Spoljni polni organi (i materica) sadrže određenu miješanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH vrijednost.

– Kada je kiselost vagine smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi spolja ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području polnog organa – ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja za portal Hercegovina.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani bjelkasti sekret, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ.

UPALA JAJNIKA

Upala ovog tipa veoma je česta kod žena za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika propraćeni su bolovima u donjem dijelu trbuha, predelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati ljekar, a kako bi je spriječili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Dok traje upala, važno je stopala i stomak držati suhim i šta više boraviti na suncu kako bi ugrijali stomak.

ŠTA PREDUZETI DA DO INFEKCIJA NE BI DOŠLO

– prije odlaska na more i za vrijeme boravka na moru preporučuje se da pijete probiotike koji povećavaju kiselost kože i sluznica polnih organa, pa tako smanjuju mogućnost upale ovog područja.

– i ženama i muškarcima, a posebno onima kojima je već oslabljen imunitet i skloni su infekcijama urogenitalnog područja, preporučuje se da nakon svakog kupanja u moru ili bazenu promjene kupaći, kako bi izbegli vlažnost intimnog područja a samim tim i rizik od upala.

– ako vam se jave simptomi upale, obavezno se što prije javite ginekologu ili urologu. Nemojte se sami liječiti, jer ako izaberete pogrešnu terapiju, možete da napravite samo još gore.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave