Nekategorisano

Letjelice budućnosti: Let od osam sati trajaće 2 sata

Za osam godina države bi se mogle preletjeti za svega nekoliko minuta. Zračne snage i DARPA, istraživački centar Pentagona, planiraju da do 2023. godine imaju nove hipersonične letjelice. Hipersonične rakete već su testirane, piše Daily Mail.

Nova letjelica nastala je na osnovu modela X-51 Waverider koji je testiran u martu, a koji je pokazao da bi hipersonične letjelice mogle biti najbolji i najuspješniji izbor za budućnost. Tako bi sa ovim tehnološkim dostignućem putovanje od Londona do New Yorka trajalo svega sat vremena.

Danas taj let traje sedam sati, a početkom godine postavljen je rekord kada je avion British Airwaysa Boeing 777 dostigao brzinu od gotovo 1.200 kilometara na sat i od New Yorka do Londona stigao za 6 sati i 15 minuta.

Tehnologija se zasad razvija prvenstveno za potrebe odbrane. Međutim, ako se pokaže dovoljno efikasnom, vjerovatno će nekada biti korištena i za prevoz putnika.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.