Marilin vos Savant: 9 savjeta najpametnije žene na svijetu

Marilin vos Savant: 9 savjeta najpametnije žene na svijetu

Problematika današnjice koja najviše zaokuplja ljepši spol je kako da održi vitku liniju, a u potrazi za odgovorima brojne dame obratile su se najpametnijoj ženi na svijetu.

Nedavno je žena sa najvišim koeficijentom inteligencije postala jako poznata zbog nečega što nisu matematička ili logička pitanja. Naime, brojne dame zanimalo je kako se hrani najpametnija žena na svijetu i koji su njezini trikovi za mršavljenje. Marilin je ponudila devet savjeta.

Amerikanka Marilin vos Savant koja se upisala u Ginisovuu knjigu rekorda kao žena s najvišim koeficijentom inteligencije, uz saradnju na brojnim projektima podizanja svijesti o znanju i metodologijama poboljšanja inteligencije kod djece, već gotovo trideset godina piše kolumnu u magazinu “Parade”.

1. Zaboravite na grickalice

Među primarnim pravilima koje će tijelo dovesti u red Marilin je navela izbacivanje grickalica iz kupovne korpe. Naime, kuhinjske police treba napuniti svim namirnicama za tri dnevna obroka, ali pri tome treba u potpunosti izostaviti slatke i slane grickalice poput keksa, čipsa i svih drugih za liniju opasnih zalogajčića.

2. Izbacite međuobroke

Umjesto voća i sokova za međuobrok, kojima Marilin ne osporava zdravu ulogu u ishrani, ona savjetuje šalicu čaja. A savim suprotno od uobičajenih mišljenja o konzumiranju siromašne večere, ona dan završava uživajući u jelima koja god poželi, jer vjeruje da je hrana korisnija za tijelo kada ste gladni, a ne kada vam to nalaže raspored.

3. Odviknite se od kaloričnih rashlađenih napitaka

Sokove i mlijeko Marilin toleriše samo za vrijeme doručka, a važno pravilo kojeg se pridržava je ispijanje napitaka bez leda. Ona drži kako uz led pića postaju vodenasta što uništava njihov ukus, pa imamo potrebu da to kompenzujemo dodatnim slatkim napicima. Osim toga voda od 22 stepena ljeti sasvim je dovoljna da rashladi tijelo izloženo spoljnim temperaturama od 38 stepeni i više, sve drugo je štetno.

4. Nikada nemojte “počistiti” tanjir

– Jesti previše hrane je najgora vrsta bacanja ukusne hrane – tvrdi najpametnija žena na svijetu. Koliko god vaš obrok bio ukusan, najpristojnije za dobru liniju bilo bi da se naučite da dio hrane na tanjiru ostavite za slijedeći obrok, ali nikako za užinu i grickanje. Onima koji se ne mogu kontrolisati Marilin je preporuča kuhanje i serviranje manjih porcija.

5. Uživajte u večeri

Zadovoljstvo uživanja u večeri s obitelji i prijateljima u modernom ubrzanom svijetu polako izumire, no to nas ne bi trebalo spriječiti da i kada jedemo sami uživamo u svakom zalogaju. Njena omiljena uživancija je odlazak na večeru i razvlačenje omiljenog rituala bez žurbe.

6. Cijenite i uživajte u svakom zalogaju

Ako volite hranu onda se s ljubavlju odnosite prama svakom zalogaju, tako što ćete svaki da prožvačete što duže možete i osjetite aromu u ustima. Na ovaj način poštedjećete sebe muka kao što su nadimanje i grčevi u crijevima.

7. Ostanite dosljedni u navikama

Vikend je najčešće oaza opuštanja pri čemu brojni pod time shvataju i otpuštanje svih kočnica u ishrani kojih se drže preko nedjelje. Marilin savjetuje da se rasporeda strogo pridržavate, a u trenucima besposličarenja umjesto za grickanjem posegnete za nekom aktivnošću poput šetnje ili vožnje biciklom.

8. Ne podcjenjujte kalorije

Zdrava hrana u obroku ne dozvoljava prejedanje što je velika greška brojnih u ishrani, ljudi podcjenjuju kalorije. Lagan doručak i ručak u slučaju Marilyn broji 250 kalorija.

9. Jedite samo hranu koju zaslužujete

Nikada nemojte pristajati na lošu hranu, vaše tijelo zaslužuje samo najbolje. Zato zaboravite na prekuhanu tjesteninu, masni sendvič ili loš keks jer to jednostavno ne zaslužujete.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori