Napad izraelskih doseljenika: Palestinska beba živa spaljena

Napad izraelskih doseljenika: Palestinska beba živa spaljena

Osamnaestomjesečna palestinska beba je živa spaljena nakon što su izraelski doseljenici zapalili porodičnu kuću u palestinskom selu Duma, južno od grada Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Roditelji preminulog dječaka Alija Saada Dawabsheha i njegov četverogodišnji brat su pretrpjeli opekotine na 75 posto tijela, naveli su ljekari u bolnici Rafidia u Nablusu.

Izraelska vojska je saopštila da pokušava pronaći osumnjičenog za ovaj napad.

“Ovaj napad na civile nije ništa drugo nego barbarski čin terorizma. Istraga je u toku kako bi teroristi bili pronađeni i bili izvedeni pred lice pravde” istakao je potpukovnik izraelske vojske Peter Lerner u saopštenju.

On je dodao da izraelska vojska najoštrije osuđuje ovaj napad i da ulaže sve napore da pronađe odgovorne.

Palestinci: Vlada Izraela odgovorna

Nabil Abu Rdeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, rekao je da Vlada Izraela u potpunosti snosi odgovornost za ovaj zločin jer i dalje podržava ilegalna izraelska naselja i zaštitu doseljenika.

Također je okrivio međunarodnu zajednicu zbog šutnje uprkos zločinima nad Palestincima.

Abu Rdeineh je rekao da verbalna osuda zločina više nije prihvatljiva te da je potrebno preduzeti praktične mjere kako bi se izraelski napadači pozvali na odgovornost.

Dodao je da je potrebno okončati okupaciju.

Poruka osvete

Dvije palestinske kuće su spaljene na ulazu u selo Duma, a na zidovima kuća su se mogli vidjeti grafiti na kojim na hebrejskom piše “osveta” i “živio Mesija”.

Svjedoci su kazali Al Jazeeri da su vidjeli najmanje četiri doseljenika kako bježe sa mjesta napada.

Na tom području se nalaze najmanje tri ilegalna izraelska naselja.

Po navodima UN-a, izraelski doseljenici su izveli najmanje 120 napada na okupiranoj Zapadnoj obali od početka 2015. godine.

Nedavni izvještaj izraelske humanitarne organizacije Yesh Din ukazuje na to da 92,6 posto ovakvih slučajeva prođe nekažnjeno.

 

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave