Nasa proizvela WiFi čip koji može spasiti vašu bateriju

Nasa proizvela WiFi čip koji može spasiti vašu bateriju

Istraživači NASA-e i Univerziteta iz Kalifornije, Los Anđelesa (UCLA), vide novi wifi čip koji bi po njihovom mišljenju trebao da emituje bolji signal, da za to treba puno manje energije. Također bi trebalo da ima brži prenos signala do korisnika.

Ovaj WiFi čip je kreacija Adriana Tanga, istraživača iz NASA-ine laboratorije Jet Propulsion Laboratory (JPL). Učešće je uzeo i profesor Mau-Chung Frank Chang sa UCLA.

Koristeći 100 puta manje energije i produžujuć rad baterije, istraživači vjeruju kako će se moći ugraditi u mobilne uređaje i sličnu elektroniku.

Ideja je da mobilni uređaji samo održavaju konekciju sa WiFi poslužavnikom ali ne i da se troši na uspostavljanje. Na taj način bi se potrošnja energije umanjila a trajanje baterije bi bilo duže.

Vaš mobilni uređaj bi radio na način da šalje signal vašem ruteru, kasnije ruter odgovara slanjem signala nazad do mobitela. Ovaj ugrađeni čip bi radio na način da reflektuje signal poslan od rutera tako da ne mora da koristi vlastiti.

Sudeći po tome da samo ptaknete signal sa WiFi rutera vi ne trebate dodatnu energiju za utrošiti.

Testirajući brzinu prenosa podataka na ovaj način u laboratorijama, istraživači su dostigli brzinu i do 330 megabita po sekundi (40 MB/s).  Ovaj način je brži od mnogih WiFi rutera u vašem domu.

Tang kaže kada pošaljete signal u sobu, signal se raspršuje i vraća se nazad ka vašem mobitelu, tako da jedino morate da znate šta stiže od prenosivog uređaja a šta iz pozadine.

Istraživači su također proizveli poseban ruter koji ne samo da šalje jasan signal, nego i da registruje podatke koje šalje.

NASA i UCLA su trenutno u pregovorima sa komercijalnim partnerom da dovede ovu tehnologiju u javnost . I NASA misli da bi ova tehnologija mogla biti korisna za komunikaciju letjelica u budućnosti.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave