Navike djece uzrasta od 1 – 3 godine

Navike djece uzrasta od 1 – 3 godine

„Moje“ je jedna od prvih riječi koju dijete nauči da izgovori. Ne brinite ukoliko vaše dijete misli da je sve njegovo ili pak počne da se svađa sa svojim prvim malim drugarima jer ne želi da im ustupi igračke. Sve to ne znači da je dijete egocentrično. Dijete ovog uzrasta vjeruje da se čitav svijet vrti oko njega i stoga je razumljivo mišljenje da sve pripada njemu. Uostalom, dijete nije sigurno da li će mu igračke koje pozajmi drugima biti vraćene: što se njega tiče sve ono što mu nije na raspolaganju ne postoji. Lako je razumeti zašto se toliko vezuje za svoje stvari.

Kako postupiti sa malim „hoću sve“:

Naučite ga primjerom: ne naprežite se da razložno objasnite djetetu od dvije godine da treba da dijeli igračke sa vršnjacima. Umjesto toga pokažite mu kako tata i mama razmjenjuju stvari, uključite i njega u igru i polahko će davanje igračaka drugima postati normalna stvar;

Pohvalite svako velikodušno ponašanje: recite bravo svaki put kad da loptu nekom od drugara.

Nemojte da grditi ukoliko izgubi igračku negdje napolju ili zaboravi medu u vrtiću. Pokušajte tada da njegovu pažnju zaokupite nekom drgom igračkom.

Da li je pravilno umiješati se ukoliko se svađa?

U kući, vrtiću, na igralištu svađe su veoma česte među djecom i mame su uvijek u dilemi da li se umiješati ili ne. Prije svega treba da znate da djeca imaju potrebu da uspostave kontakt sa vršnjacima, čak i fizički. Iz ovog razloga su borba i guranje sastavni dio igre i doprinose „upoznavanju“.

Međutim, ako se vaše dijete svađa sa starijim i krupnijim djetetom moglo bi da dođe do povrede tako da je ipak bolje da se umiješate. Isto tako, ako svađa dovede do suza, trenutak je da reagujete. Pri vašoj reakciji:

  • Pokušajte da ostanete neutralni: to će poslužiti djetetu da nauči da procijeni sopstvene razloge, umjesto da cmizdreći traži pomoć odraslih.
  • Pozovite djecu da razmisle. Ako je predmet svađe igračka ili puki inat pozovite ih da ponovo razmisle i da poštuju tuđe stvari.

Za televiziju je još uvek rano

Televizija bi za djecu ispod dvije godine trebala da bude nepoznanica. Iako se čini da prate slike ili da su mirni dok gledaju TV program, bolje je izbjegavajte. U ovom periodu TV ne doprinosi psihološkom razvoju već naprotiv stvara štetnu zavisnost. Ako ga sada naviknete da provodi puno vremena pred televizorom, kada bude stariji više nećete moći da ga odvojite od istog.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori