Nekategorisano

Njemačka biohemičarka – Laneno ulje i kravlji sir liječe rak

Ista je stvar s današnjom top-temom – mršavljenjem. Obično okrenem na (polu)šalu pa reknem: Ne bi se čovjek udebljao da se držao zdrave ishrane (i onoga što ide uz nju – zdravo ukupno življenje).

No čovjek je krvav ispod kože, što bi se reklo, pa često ne odolijeva izazovima, a rijetko iskušava čvrstinu karaktera pa jede šta stigne te (najčešće zbog toga) i oboli. Valja djelovati i u takvim situacijama, pa se opet obratiti jedinoj ispravnoj metodi – zdravoj ishrani. Možda sam dosadan, ali nema druge.

Tako nekako misli (i piše) poznata njemačka biohemičarka dr. Johanna Budwig, koja je još kad sam bio u pijesku i gradio dječje kule, pedesetih godina dakle prošlog stoljeća, izmislila/osmislila uljno-proteinsku prehranu koja može pomoći u ozdravljenju čak i od mnogih teških bolesti kao što je rak. Napomenuti je kako je za svoja istraživanja bila nominirana i za Nobelovu nagradu. Napisala je više knjiga, od kojih su dvije prevedene i na naše jezike – “Rak – problem i rješenje” i “Uljno-proteinska kuharica”.

Dr. Budwig je vjerovala kako je rak, kao i velika većina drugih bolesti, uzrokovan nepravilnom prehranom, ili preciznije kazano, nepravilnom preradom hrane i ulja, a osobito pregrijavanjem ulja. Ona je, naime, otkrila da u krvi oboljelih od raka nedostaju važni sastojci za ljudski organizam, kao što su lipoproteini i fosfatidi. Nedostatak ovih elemenata uzrokuje nedostatak kisika u stanicama, te je dr. Budwig krenula u potragu za metodom koja će vratiti kisik i našla kako se to može postići kombiniranjem određenih namirnica, pa je razradila poseban način prehrane, koji je potom nazvan Budwigov protokol.

Provođenje njene dijete se sastoji u konzumiranju lanenog ulja sa svježim nemasnim sirom (uzimati ih zajedno)!  Ova naizgled jednostavna prehrana reaktivira vitalne funkcije stanica, ustvrdila je Budwig. Ta dva glavna sastojka kombiniraju se s ostalom zdravom hranom – organskim svježim voćem i povrćem, orašastim plodovima, žitaricama poput riže, heljde i prosa, začinima, čajevima i medom.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.