Planinarenje u Vojvodini

Planinarenje u Vojvodini

Dođite na Frušku goru! Od 500 kilometara kvalitetno markiranih staza, sigurno će se i za vas naći neka – ovako planinare i ljubitelje pješačenja u prirodi na Frušku goru poziva Dragan Ćirić, iskusni planinar, ultramaratonac i jedan od najboljih poznavalaca panonske lkepotice – Fruške gore.

A, razloga za dolazak ima mnogo. Staze krivudaju kroz najveću lipovu šumu u Evropi, vode do vidikovaca, planinarskih domova, nekog od više od 20 manastira, pored jezera, vodopada, pa i vinograda i vinskih podruma, do salaša i etno-kuća, a sve kroz najstariji nacionalni park u Srbiji.

– Najveći dio staza markiran je za potrebe Planinarskog maratona, jedinstvene planinarske smotre, koja, posljednjih godina okupi i nekoliko hiljada ljubitelja prirode, od maratonaca, do onih koji uživaju u šetnji po prirodi – objašnjava Ćirić. – Uz maraton, tu su, takođe, i nedjeljna pešačenja, koja, bez pauza, svake nedjelje, od 1981. godine, organizuje naše planinarsko društvo PSD “Željezničar”, a vrlo često, posljednjih mjeseci, ima i šetača, koji, naravno, uz iskusne vodiče, kreću i novim, nemarkiranim stazama.

I pored dobrih markacija i oznaka pojedinačnih staza, kako napominje Ćirić, planinari i ljubitelji prirode, mogu uvijek da potraže i nekog od iskusnih vodiča, koji će ih sprovesti po ovoj neobičnoj planini.

– Do informacije se najlakše dolazi, preko interneta, društvenih mreža, i na još mnogo načina, tako da smo imali slučajeve da nam se, posredstvom Turističke organizacije Novog Sada ili Turističke organzacije Vojvodine obraćaju planinari iz Japana, iz Norveške i Amerike – nabraja Ćirić. – Nismo, naravno, ovu uslugu nikada naplatili. Nadamo se da će, po planinarskim običajima, biti vraćena nekome od naših kolega, koje put nanese u njihove zemlje.

Planinari, koji ne vole smještaj u šatorima, u svojoj režiji, mogu da se smeste na više lokacija, na samoj planini. Samo na Popovici aktivna su četiri planinarska doma, a domovi rade i na Glavici, Zmajevcu, Stražilovu i na Osovlju. U nekima od domova potrebno je najaviti dolazak, a neki imaju stalne domaćine. Zahtevniji gosti mogu da se smjeste u hotelu “Norcev”, sa četiri zvjezdice, 140 ležaja, bazenom i saunom. Tu je hotel “Termal” u banji Vrdnik, dva hotela u Sremskim Karlovcima. Postoji, takođe, mogućnost da se gosti smjeste i u privatnom smještaju u selima na obroncima ove planine, ili na nekom od salaša.

LIČNA KARTA

OVA pitoma planina duga je oko 75 kilometara. Površine je 25.525 kvadratnih kilometara. Najviši vrh joj je Crveni čot, visine 539 metara, a tu su i vrhovi Stražilovo (321 metar), Iriški venac (451 metar) i Veliki Gradac (471 metar). Na njoj se nalazi dvadesetak manastira, pa je često nazivaju i “Svetom gorom”.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave