Pod stresom ste? Ova vježba će vas opustiti

Pod stresom ste? Ova vježba će vas opustiti
Vjerovatno ste mnogo puta čuli savjet da kada se nađete u sred paničnog napada ili ste pod stresom, treba duboko da udahnete. Da li ta tehnika zaista pomaže?

Kada govorimo o dubokom disanju, misli se na disanje iz dijafragme (veliki mišići odmah ispod pluća). Kada zaista duboko udahnete, pluća se šire, dijafragma se pomjera na dole, a vaš stomak se širi dok se pluća pune vazduhom.

Ovo nije samo dobra tehnika za smanjenje napetosti, već, kako su pokazala istraživanja, može da pomogne osobama koje pate od bolesti povezenih sa poteškoćama u disanju, kao što je emfizema.

Dijafragmalno disanje vas može trenutno smiriti. Za sportiste i trkače, ova tehnika je korisna jer pomaže da se unese mnogo više kiseonika tokom fizičke aktivnosti, a time spreči vrtoglavica i mučnine.

Ako niste sigurni da li ste dovoljno duboko udahnuli, proverite pomoću ove koriste vježbe.

Počnite tako što ćete leći na pod i staviti časopis na stomak. Proverite da li ste izbacili sav vazduh iz pluća, izdišući u potpunosti, a zatim polako podigite časopis tako što ćete udahnuti. Udahnite pet dugih uzdaha. Izdahnite na isti način, odbrojavajući od pet do nule dok se časopis spušta na dole. Možete koristiti i ruku umjesto časopisa.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori