Nekategorisano

Pod stresom ste? Ova vježba će vas opustiti

Vjerovatno ste mnogo puta čuli savjet da kada se nađete u sred paničnog napada ili ste pod stresom, treba duboko da udahnete. Da li ta tehnika zaista pomaže?

Kada govorimo o dubokom disanju, misli se na disanje iz dijafragme (veliki mišići odmah ispod pluća). Kada zaista duboko udahnete, pluća se šire, dijafragma se pomjera na dole, a vaš stomak se širi dok se pluća pune vazduhom.

Ovo nije samo dobra tehnika za smanjenje napetosti, već, kako su pokazala istraživanja, može da pomogne osobama koje pate od bolesti povezenih sa poteškoćama u disanju, kao što je emfizema.

Dijafragmalno disanje vas može trenutno smiriti. Za sportiste i trkače, ova tehnika je korisna jer pomaže da se unese mnogo više kiseonika tokom fizičke aktivnosti, a time spreči vrtoglavica i mučnine.

Ako niste sigurni da li ste dovoljno duboko udahnuli, proverite pomoću ove koriste vježbe.

Počnite tako što ćete leći na pod i staviti časopis na stomak. Proverite da li ste izbacili sav vazduh iz pluća, izdišući u potpunosti, a zatim polako podigite časopis tako što ćete udahnuti. Udahnite pet dugih uzdaha. Izdahnite na isti način, odbrojavajući od pet do nule dok se časopis spušta na dole. Možete koristiti i ruku umjesto časopisa.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.