Posadite trajnice za kraj ljeta

Posadite trajnice za kraj ljeta

Krajem ljeta biljke su umorne od jakog sunca i vrelih dana, a mnoge cvijetnice polako precvjetavaju i suše se. Vrijeme je da se razmišlja o jeseni i o cvijeću koje cvjeta kada sve ostale biljke posustanu.

Krajem ljeta treba posaditi trajnice koje počnu da rastu kada ostale biljke venu. Takav je, recimo, heliopsis koji raste bokorasto, ima krute uspravne listove i može da poraste metar u visinu. Cvijet je jarko žut, izuzetno dekorativan i prelepo izgleda i kao živa ograda. Voli sunce i vlažno tlo, pa ga treba redovno zalivati. Veoma je otporan i ne smeta mu ni hladnije vrijeme.

I “djevojačko oko” (koreopsis) uljepšaće jesenju baštu, a može biti tople žute ili crvene boje. Uz vesele žute cvijetnice savršeno bi išla i ehinacea, prelijepo roze cvijeće. Voli sunce i dobro drenirano zemljište, a prilagođava se svim uslovima. Prostor između biljaka treba da bude pola metra, a jedino šta ova biljka traži je suha zemlja. Treba je obilno zalivati samo tokom vegetacije. Cvjetovi su česta meta leptira, bumbara i pčela.

Izuzetno je zahvalan i atraktivan i zvjezdan (aster) kojeg ima raznih vrsta i a cvketovi mogu biti ljubičasti, roze, bijeli, tamno crveni… Ove raznobojne jesenje zvijezde su veoma zahvalne biljke, a pored malo sunca prija im i propusna zemlja. Cvjetaju uz malo vode, a savršeni su jer počinju da cvjetaju u augustu i ne umore se do kasne jeseni. Odlični su i za kombinovanje sa biljkama koje nisu cvijetnice.

Recimo, pomenuti zvezdan ili koreopsis može se kombinovati sa žednjakom (tustika) koji ima mesnato lišće i najlepši je u jesen. Prilikom kombinovanja jesenjeg aranžmana treba voditi računa o visini. Da bi aranžman bio kaskadni korisno je posaditi višegodišnji suncokret ili pupavicu (rudbekiju, koja može da poraste i po dva metra) koji je visok i treba da bude u sredini ili prvi, ukoliko su biljke pored zida.

Ko ima vremena i volje u jesenju baštu ili žardinjeru može da ubaci i ukrasne trave. Najbolji je izbor jesenji jedić koji ima plavo-ljubičaste cvjetove, a cvjeta do oktobra. I žalfija prelijepo izgleda u jesen.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori