Prirodni lijek za probleme sa sinusima

Prirodni lijek za probleme sa sinusima
Sinusi su šupljine smještene sa obje strane nosa, prekrivene tankom membranom. Kada se membrana inficira ili upali, blokira se kanal kroz koji izlazi sluz. To dovodi do pritiska koji izaziva glavobolju, bol u jagodicama i zapušenost nosa. Sinusi su obično ispunjeni vazduhom, ali kada dođe do začepljenja i do nagomilavanja tečnosti, može doći do infekcije, tj. upale.

Šta je sinusitis?

Sinusitis predstavlja upalu nazalnih šupljina. Može biti izazvan prehladom, alergijskim rinitisom, nosnim polipima (izraslinama na sluzokoži nosa) i sl. Postoji nekoliko tipova sinusitisa: akutni – upala traje oko 4 nedjelje ili manje; subakutni – upala traje 4 do 8 nedjelja; hronični – simptomi i upala traju oko 8 nedjelja i ponavljaju se godinama; i recidivirajući sinusitis – nekoliko upala u toku godine.

Prirodni lijekovi za sinuse i sinusitis?

Recept koji posebno izdvajamo kao efikasan i koji se koristi odavno je naparavnje odnosno inhalacija sa mješavinom ljekovitog bilja, jednostavan je i potrebno je bar 20 minuta naparavanja. Za ovu metodu potrebno je po četiri jelovne kašike kamilice i žalfije. Priprema: U veliki lonac dodati 3 litra vode, stavite na ringlu da voda proključa. Kada voda proključa dodajte po 4 kašike gore pomenutog bilja. Nakon toga krećete sa naparavanjem iznad šerpe tako što preko glave stavite peškir i zatim udišete paru. Postupak treba da traje bar 20 minuta, nakon čega ćete osjetiti poboljšanje i lakše disati.
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori