Nekategorisano

Procesor koji radi poput ljudskog mozga

Današnji svijet zasnovan je na procesorima koji u sekundi izvrše nekoliko milijardi proračuna, a najnoviji procesor kompanije IBM pod nazivom TrueNorth, vjerovali ili ne, baziran je na ljudskom mozgu.

Iako današnji procesori imaju nekoliko jezgara i mnogo snage, oni nisu ni blizu našem mozgu. Ljudski mozak se sastoji od 100 triliona sinapsi, a jedan od najjačih superkompjutera na svijetu 1.500 puta sporije “razmišlja” od čovjeka.

Kompjuterima je za oponašanje ljudskog mozga neophodno jako puno snage, jer ono što naš mozak radi čak i pasivno je nevjerovatno složeno. Situacije poput one u kojoj lopta leti ka vama, a vi je uhvatite rukom je za ljude prilično jednostavna, ali da bi to uradio kompjuter potrebni su kompleksni proračuni i puno snage.

procesor mozakRad na TrueNorth procesoru IBM je započeo još 2008. godine, a sve u cilju kreiranje nove forme kompjuterske arhitekture koja će biti bazirana na ljudskom mozgu. Umjesto da proračune obavlja između četiri ili osam jezgara što je brže moguće, TrueNorth čip prepoznaje obrasce i uskljađuje ih kako bi se podaci efikasnije obrađivali, a sve to uz pomoć 4.096 jezgara.

Ova procesorska jezgra nisu ista kao ona u kućnim računarima i funkcionišu drugačije. Umjesto da rade non-stop, svako jezgro na TrueNorth procesoru radi samo onda kada je to potrebno, što smanjuje zagrijavanje i potrošnju energije. Svih 4.096 jezgara međusobno komunicira putem specijalne mreže koja omogućava da procesor funkcioniše čak i ukoliko se neko jezgro pokvari.

Sva ova jezgra koja rade u harmoniji čine milion neurona i 256 miliona sinapsi. Ovo je i dalje daleko od snage ljudskog mozga i naših 10 milijardi neurona i 100 triliona sinapsi, ali je upravo to krajnji cilj IBM-ovog projekta.

Računari koje će pokretati ovakvi procesori mogli bi da unesu revoluciju u svaki aspekt našeg života.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.