Procesor koji radi poput ljudskog mozga

Procesor koji radi poput ljudskog mozga

Današnji svijet zasnovan je na procesorima koji u sekundi izvrše nekoliko milijardi proračuna, a najnoviji procesor kompanije IBM pod nazivom TrueNorth, vjerovali ili ne, baziran je na ljudskom mozgu.

Iako današnji procesori imaju nekoliko jezgara i mnogo snage, oni nisu ni blizu našem mozgu. Ljudski mozak se sastoji od 100 triliona sinapsi, a jedan od najjačih superkompjutera na svijetu 1.500 puta sporije “razmišlja” od čovjeka.

Kompjuterima je za oponašanje ljudskog mozga neophodno jako puno snage, jer ono što naš mozak radi čak i pasivno je nevjerovatno složeno. Situacije poput one u kojoj lopta leti ka vama, a vi je uhvatite rukom je za ljude prilično jednostavna, ali da bi to uradio kompjuter potrebni su kompleksni proračuni i puno snage.

procesor mozakRad na TrueNorth procesoru IBM je započeo još 2008. godine, a sve u cilju kreiranje nove forme kompjuterske arhitekture koja će biti bazirana na ljudskom mozgu. Umjesto da proračune obavlja između četiri ili osam jezgara što je brže moguće, TrueNorth čip prepoznaje obrasce i uskljađuje ih kako bi se podaci efikasnije obrađivali, a sve to uz pomoć 4.096 jezgara.

Ova procesorska jezgra nisu ista kao ona u kućnim računarima i funkcionišu drugačije. Umjesto da rade non-stop, svako jezgro na TrueNorth procesoru radi samo onda kada je to potrebno, što smanjuje zagrijavanje i potrošnju energije. Svih 4.096 jezgara međusobno komunicira putem specijalne mreže koja omogućava da procesor funkcioniše čak i ukoliko se neko jezgro pokvari.

Sva ova jezgra koja rade u harmoniji čine milion neurona i 256 miliona sinapsi. Ovo je i dalje daleko od snage ljudskog mozga i naših 10 milijardi neurona i 100 triliona sinapsi, ali je upravo to krajnji cilj IBM-ovog projekta.

Računari koje će pokretati ovakvi procesori mogli bi da unesu revoluciju u svaki aspekt našeg života.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori