Proizvodnja krompira u plastenicima

Proizvodnja krompira u plastenicima

Da li znate kako izgleda proces sadnje krompira i šta je sve potebno za kvalitetan i dobar prinos? Ako je odgovor ne, aželite da znate, pročitajte ovaj tekst!

Kod nas se danas sve više krompira porizvodi u zatvorenim i zaštićenim prostorima. Zato je danas već u proleće mogu kupiti mlade krtole.

Kada onda posaditi krompir?

Preporuka je da se sadnja krompira obavi u novembru i decembru u plastenicima. Pritom, trebalo bi koristiti naklijale krtole, a sorta bi trebalo da ima kraću vegetaciju. Pošto je sve više poljoprivrednika okreće proizvodnji ranih sorti krompira u plastenicima onda bi oni trebalo da znaju sve cake.

Da bi povrtari izašli na tržište već u aprilu ili maju, treba odabrati adekvatan zaštićen prostor, kvalitetno i zdravo seme krompira i treba zemljište obrađivati na pravi način. Takođe, povrtari bi trebalo da isplaniraju rok sadnje shodno planiranju plasmana.

Mlad krompir ranih sorti

Ako želite da tržištu ponudite već u aprilu mladi krompir, pripremite sve za sadnju u novembru. Krompir sa kraćom vegetacijom daće željene prinose, ali morate i prostor kvalitetno opremiti i zemljište pripremiti za sadnju. Obavezan je dobar najlon za plastenike ukoliko želite da se osigurate tokom hladnih zimskih dana, a zemljište mora da bude dobro nađubreno i potpuno primpremljeno za sadnju.

Krtola se pre sadnje obavezno naklijava, a to se obavlja u prostorijama koje imaju dovoljnu količinu svetlosti i adekvatnu temperturu koja se kreće oko 12-15 stepeni Celzijusa.

Potrebno je obezbediti kvalitetan i zdrav sadni materijal, a da ne biste rizikovali sa prenošenjem virusa, ne koristite sitniju krtolu iz prethodnih godina. Krompir ima različit prinos u odnosu na uslove, pa ako su dobri uslovi u kojem se gaji krompir, onda će i prinosi biti znatno veći. A za veliki prinos svakako su najznačajnije sadnice, jer ako je kvalitet krtole dobar, onda će i prinos biti dobar.

Rani krompir za prodaju u aprilu i maju

Želite kvalitetan i dobar prinos krompira? Hoćete tržištu da ponudite rani krompir? Mi imamo rešenje za vas. Upotrebom kvalitetnog i zdravog sortnog semena i uz primenu dobrih agrotehničkih mera u optimalnom roku dobićete visoke prinose. Ali da bi krenulo klijanje krompira nepohodno je mesec dana, posebno za vrlo rane, a i za rane sorte.

Ipak, napominjemo da je neophodno posebno posvetiti pažbju naklijavanju semenskog krompira pre same sadnje.

A šta je naklijavanje?

Reč je o procesu kada krtola krompira nakon faze kada fiziološki miruje prolazi niz drugih procesa i to u kontrolisanim uslovima kako bi nastale jake i zdrave klice. Kada se uporede sa krtolama koje nisu podvrgnute naklijavanju, čitav niz prednosti imaju naklijale krtole. Na primer, krtole koje imaju 100% klijavost niču ranije. Do ukorenjavanja, bržeg i ujednačenijeg rasta dolazi odmah nakon nicanja. Kasnije je i rast krtole ujednačeniji.

U prostoru u koje se vrši naklijavaje ne sme da bude vlage po zidovima, a trebalo bi prostor provetravati i uz to voditi računa da prostor bude suv. Ako želite da proizvodite mlad krompir, onda bi najbolje bilo da birate isključivo sitnije krtole jer one daju manji broj stabljika i to doprinosi da se mlađi krompir ranije vadi. Zato treba plairati unapred do 35 dana za naklijavanje vrlo ranih i ranih sorti krompira. A za zadnju pripremljenih krtola treba dobro pripremiti i nađubriti zemljište.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori