Pronađeno staro nacističko blago

Pronađeno staro nacističko blago

Prema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali voz pun zlata i drugih dragocjenosti iz Vroclava u Valbžih, kako bi sačuvali blago od Rusa. Poznato je kako je tokom rata nacistička Njemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrijednosti oko 550 miliona dolara.

Jedan Poljak i jedan Nijemac tvrde da su pronašli nacistički voz pun blaga – zlata, dragulja i vrijednih umjetničkih djela, koji je navodno nestao pred kraj Drugog svjetskog rata kad su Njemaci bježali pred sovjetskom vojskom.

Marika Tokarska, zvaničnica okruga Valbžih gdje se voz navodno nalazi, kaže da su vlasti dobile pismo jedne advokatske firme koja zastupa pomenute “anonimne pronalazače” u kojem oni traže nagradu od deset odsto vrijednosti za otkrivanje lokacije.

Vlasti ozbiljno razmatraju ovu tvrdnju i dogovoren je sastanak vatrogasnih i policijskih službi sa drugim organima o tome kako bi se eventualno bezbijedno pristupilo vozu u slučaju da je zaista pronađen, rekla je Tokarska za AP napominjući da je moguće da je voz opasan eksplozivom.

Prema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali voz pun zlata i drugih dragocjenosti iz Vroclava u Valbžih, kako bi sačuvali blago od Rusa. Navodno je na tom putu voz tajansteno nestao, negdje u planinama oko Valbžiha, i nikada više ga niko nije vidio.

Poznato je kako je tokom rata nacistička Njemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrijednosti oko 550 miliona dolara. Pored toga, nacisti su otimali zlato i od mnoštva pojedinaca, ponajviše od Jevreja koje su slali u koncentracione logore – prstenje, nakit, satove, pa čak i zlatne zube.

Dio tog zlata pronašle su savezničke snage, ali najveći dio nikad nije pronađen pa se pretpostavlja da je završilo u bankama i u rukama nekih pojedinaca.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori