Sakupljanje sjemena biljaka za proljeće

Sakupljanje sjemena biljaka za proljeće

Kraj augusta pravo je vrijeme za važan posao za one koji imaju velike vrtove. Sjeme treba čuvati u papirnatim kesicama, kutijama od šibica ili drugoj neprovidnoj ambalaži. Sjeme može da traje i po tri godine.

Kada petunije, ljutić i lupina precvjetaju – znači da se bliži kraj ljetu i da je pravi trenutak da počne prikupljanje sjemena.

Za ovaj posao, koji će uroditi plodom narednog ljeta, treba pripremiti kesice, kutijice i strpljenje za rad sa sjemenim čaurama. Ovo je naročito važan posao za one koji imaju baštu i mnogo prostora za cvijeće. Ko ima dva prozorska sanduka na balkonu, može na proljeće da kupi novi rasad.

Sakupljanje sjemena počinje čim biljka precvjeta ili se osuši. Kod vrsta čije se sjeme oslobađa pucanjem čaure – trebalo bi preko ploda staviti kesicu. Da sjeme ne bi trulilo, trebalo bi da ga sakupite kada je suho vrijeme, prije kiše.

Sjeme treba čuvati u neprovidnim papirnatim kesicama, kutijicama od šibica ili, čak, crnim kutijicama od negativ filma. Teglice nisu dobre, jer su providne, pa bi morale da se stave u kutiju ili fioku jer sjeme ne bi trebalo da se izlaže svjetlosti. Papirne kesice treba da se čuvaju na suhom mjestu, da ne bi upile vlagu a sjeme proklijalo prije vremena. Prije nego što se upakuje, sjeme treba da se dobro prosuši na pamučnoj krpi ili papiru. Na kesicama ili kutijicama obavezno treba napisati naziv biljke, jer ukoliko to ne učinite, teško da ćete raspoznati od koje ste ga biljke pokupili.

Sjeme može da traje i po tri godine, ali najbolje je posijati ga već narednog proljeća ili na jesen (ljutić, recimo). Sjeme ljutića, petunije i lupine treba sakupljati kada se osuše cvijetne stabljike. Čaure treba isjeći sa stabljikom i udariti o unutrašnju stranu posude i sjeme će samo ispasti. Sjeme je najbolje sakupljati rukavicama, jer su neke biljke otrovne, poput “plavog jedića”.

Višegodišnji klematis formira paperjaste sjemene čaurice, pa se sjeme lako vadi. Sjeme nevena sakuplja se čim cvijet precvjeta, tako što se trese stabljika.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave