Sparina i vlaga potpomaže razvoju pepelnice

Sparina i vlaga potpomaže razvoju pepelnice

Tokom vrućih i sparnih ljetnjih dana mnoge uzgajane biljke bivaju napadnute pepelnicom. Pepelnicu na različitim biljnim vrstama uzrokuju različite gljivice. Ni jednoj od njih nije potrebna kiša da bi se razvijale i širile zarazu. Naglom širenju pepelnice pogoduje toplo vrijeme i zasićenost vazduha vlagom.To je izraženo tokom augusta, odnosno u drugo polovini vegetacije. Pepelnica na vinovoj lozi prisutna je još prije cvjetanja vinograda, jer njene spore počinju klijati već na pet stepeni. Iako tada još nije primjetna, lozu treba zaštiti od mogućeg kasnijeg napada. Zaštita se obično obavlja elementarnim sumporom ili fungicidima na bazi sumpora.

Pepelnica može nanijeti velike štete jabukama. Napada listove i to mlade izbojke, stvarajući na njima pepeljastu prevlaku. Bolest se za vrijeme ljeta i do jeseni stalno širi na nove mlade listove koji se suše i opadaju. Kako lišće hrani biljku, u zamahu bolesti, onemogućeno joj je obilnije formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Na pepelnicu su osjetljive sorte jabuka „jonatan“, „jonagold“, kao i druge sorte sa velikim brojem mladih izdanaka.

Gljiva prezimljava u zaraženim pupoljcima. Takve pupoljke je lako prepoznati, jer iz njih zimi vire vrhovi listića. Osim toga, gljivica prezimljava i u zaraženim listovima. Bolest se smanjuje okopavanjem zaraženog lišća i uklanjanjem (rezidbom) zaraženih izbojaka.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave