Šta je akupresura i koje su njene dobre strane?

Šta je akupresura i koje su njene dobre strane?

Možda nijedna terapija na svijetu nije starija od akupresure. Za nju se kaže da je stara koliko i sam ljudski instinkt – prirodna reakcija da se rukom prihvatimo na mjesto gdje smo osjetili bol ili neprijatno stezanje.

Akupresura (tačkasta masaža) predstavlja preso-refleksnu terapiju u čijoj osnovi leži podraživanje mehaničkih centara pritiskanjem u akupunkturnim zonama.

Primjena ove tehnike bazira se na vjerovanju da su bolesti uzrokovane prekidom uravnoteženog toka energije kroz tkiva pa je cilj akupresure ponovna uspostava protoka i ravnoteže energetskog toka.

Ovaj način liječenja se sastoji u pritiskanju tačaka na tijelu ili rukama da bi se izmijenio unutrašnji protok navodne životne snage ili energije nazvane chi (či), njezinim jačanjem, umirivanjem ili uklanjanjem prepreka za njezin protok. Akupresura je jedna u nizu metoda liječenja koja se redovito upotrebljavaju u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Jednostavnim pritiskanjem prstima ili laganim masiranjem energetskih tačaka na tijelu uspostavlja se sklad sa samim sobom (sklapa se unutrašnji mir). Chi je ponovo djelatan.

Terapiju shiatsu mnogi u svijetu ubrajaju u jednu od istočnjačkih masažnih tehnika, ali uistinu shiatsu je posebna terapija, čije porijeklo vodi na Daleki istok u Zemlju izlazećeg sunca – Japan. Pa i sama riječ «shiatsu» japanskog je porijekla. Čine je dva simbola «shi» (prst) i «atsu» (pritisak), što nedvojbeno govori da se radi o obliku manipulativne terapije u kojoj ćemo prepoznati najvrjednije elementi mnogih istočnjačkih alternativnih terapija i tehnika. Ipak, shiatsu s pravom često nazivaju i «akupresurom», jer je stimulacija tačaka pritiskom jedna od glavnih tehnika koje se koriste prilikom iscjeljivanja.

Glavno načelo tretmana na kojem počiva shiatsu jest da tijelo ima vlastitu sposobnost da se dovede u ravnotežu i iscijeli. Metoda kojom se to postiže temelji se na ispravnom poticanju tjelesnog sistema vitalne energije u koju spadaju meridijani i tačke, odnosno energetski centri. U praksi, primjena ispravnog pritiska uvijek dovodi do pozitivnog učinka.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave