Šta je akupresura?

Šta je akupresura?

Suština akupresure, koju su tokom minulih milenija usavršili Kinezi, svodi se na to da mjestu koje vas boli ili koje vas steže uzvratite istom mjerom – snažnim pritiskom.

Drevni Kinezi bi to možda drugačije definirali: da biste olakšali bol i uspostavili ravnotežu i sklad između svih tjelesnih sistema, pomoći će vam akupresura. No, i ona ima dva pristupa: jedan je «aku-yoga», a drugi «Do-in». U prvom slučaju koristi se duboko disanje, pritisak prstima, meditacija i istezanje, a u drugom slučaju koriste se istezanje i disanje, ali se usredotočuje na snažne tehnike koje stimuliraju akupunkturne tačke i meridijane.

Jednostavnim pritiskom na meridijane – a to su putovi koji povezuju površinu tijela i unutarnje organe – može se, primjerice, otkloniti ili ublažiti niz tegoba: melankolija, uspostaviti potpunu duševnu i tjelesnu harmoniju rješavanjem stresa, depresije, nervoze, uzrujanosti …

meridijani akupresureIstovremeno, ti su meridijani i vodiči prema «chiju» (Qi) – vitalnoj energiji, koju ima svako živo biće. Kako je poznato, meridijani su putovi koji povezuju akupresurne tačke jedno s drugom, kao i sa unutrašnjim organima. Kao što krvnim žilama teče krv koja fizički održava tijelo, meridijani su kanali kojima se vitalna energija kreće kroz ljudsko tijelo. Oni, dakle, predstavljaju dio komunikacijskog sistema univerzalne životne energije, koji povezuju organe sa svim osjetilnim, fiziološkim i emotivnim vidovima organizma. Meridijani nose imena pojedinih organa i povezani su s organima. Postoji 12 parnih i 12 neparnih meridijana.

Meridijani yin organa:

 • meridijani srca
 • meridijan jetre
 • meridijan slezene
 • meridijan pluća
 • meridijan bubrega
 • meridijan perikarda ili genitalija

Meridijani yang organa:

 • meridijani tankog crijeva
 • meridijan debelog crijeva
 • meridijan žući
 • meridijan želuca
 • meridijan mjehura
 • meridijan trostrukog grijanja

Neparni meridijani:

 • stražnji – Sudova (Tuo Mo)
 • prednji – Začeća (Jenn Mo)

Akupresurne tačke nalaze se na navedenim meridijanima. Traže se tako da se na kožu postave rašireni drugi i treći prst te se noktom palca druge ruke okomito traži tačka. Osjeća se mala kuglica ili zrno preko kojeg palac preskače. Osjećaj prilikom pritiska AP tačke je bol, peckanje, ubod ili senzacije duž cijelog meridijana.

Načela i tehnike akupresure ili kako je još nazivaju «tačkaste masaže», razvili su prastari iscjelitelji koji su mogli osjetiti ili vidjeti početne tačke ili meridijane. Neki iscjelitelji povezali su akupresuru s vježbama disanja, meditacijom i mudrama (različiti položaji ruku), dok su je drugi kombinirali sa biljnim pripravcima i masažom.

Akupresura je zapravo presorefleksoterapija, koja se temelji na podražavanju mehanoreceptora putem pritiska u zonama akupunkture. Pravilna upotreba ove tehnike podrazumijeva korištenje osnovnih načina klasične masaže. glađenje, trljanje, razgibavanje, istezanje, vibracije…Najčešće se izvodi vrškom jednog, dva ili tri prsta, a rjeđe površinom ili bazom šake.

Pored toga što olakšava bol, akupresura izvanredno pomaže i ponovnom uspostavljanju ravnoteže tijela, uklanjajući napetost i stres koji mu onemogućava normalno funkcioniranje i negativno djeluje na imunitet. Ona omogućava tijelu da se prilagodi promjenama u sredini u kojoj egzistira, te pruža otpor bolesti.

Prema dr. Michaelu Reed Gach, direktoru Instituta za akupresuru u Berkeleyu, kada je mišić kronično napet ili u grču, mišićna vlakna se grče uslijed izlučivanja laktične kiseline do koje dolazi zbog premorenosti, traume, stresa, hemijske neravnoteže ili loše cirkulacije. Na primjer, ako doživljavate stres, imat ćete poteškoća s disanjem. Određene akupresurne tačke opuštaju napetost u plućima, te vam pomažu da dišete duboko. S druge strane, kad se vrši pritisak na određenu točku, napetost mišića popušta, omogućujući vlaknima da se izduže i opuste, krvi da slobodno protječe i otrovima da se, konačno, izluče. Upravo to povećava tjelesnu otpornost na bolest i čini naš život dužim, zdravijim i psihički opuštenijim.

Akupresura koristi iste tačke kao i akupunktura, pa bi se moglo reći da je «sestrinska terapija». Osnovna razlika je u tome što se u akupunkturi koriste specijalne igle, a u akupresuri pritisak šakom, prstom pa čak i, u nekim tehnikama, stopalom.

akupresura metodeZbog snage i osjetljivosti ljudske ruke akupresura je često uspješnija tehnika za samopomoć pri oslobađanju od napetosti i s njom povezanih bolesti, te kao način preventivne zdravstvene njege. Prednost akupresure je upravo u tome što je jednostavna, a djelotvorne se vježbe mogu izvoditi bilo gdje i bilo kada. Ona nam može pomoći kad smo uzrujani zbog nečega i kad bismo željeli ponovo uspostaviti unutarnji mir i sklad. Mnogi od nas tom se postupku utječu nesvjesno. Tretiramo se čak i onda kada protrljamo dlan o dlan, sve dok se dlanovi ne ugriju. Tako nastaje polje magnetnog napona koje potiče tokove životne energije u tijelu, pa se tijelo i duh dovode u stanje harmonične uravnoteženosti. Dobro je , kažu iscjelitelji, potom ruke oko pet minuta trljati u hladnoj vodi, to će nas uspješno osloboditi preostale negativne energije.

Iako ne može zamijeniti medicinski tretman, akupresura može biti njegova izvrsna dopuna. To je jedan od najjednostavnijih načina da pomognete svome tijelu kako bi pružio otpor i postigao ravnotežu i duhovnu harmoniju usprkos teretu koji nameće suvremeni način života. Osim toga, kada liječnik, recimo, namjesti slomljenu kost, akupresura može pomoći da se ubrza njeno zacjeljivanje ili pomoći oboljelom od karcinoma ublažavajući mu bolove i duševnu tjeskobu nastale uslijed teške bolesti.

S druge strane, kineski iscjelitelji akupresuru koriste i u tretmanima ljepote, jer određene akupresurne tačke mogu poboljšati svježinu kože, te uskladiti i opustiti mišiće lica, što će onemogućiti ili usporiti nastajanje bora i sl.

I psihoterapija može imati koristi od akupresure koja podiže svjesnost o tijelu i pomaže kontroli stresa. Kad se snažne emocije ne izražavaju slobodno, nastala napetost se taloži u mišićima. Akupresura pomaže ponovnom uspostavljanju emotivne ravnoteže opuštanjem nagomilane napetosti koju su uzrokovali potisnuti osjećaji.

Ondje gdje boli ili steže, nesvjesno će svatko protrljati bolno mjesto i stanje će biti olakšano. Jednostavnim pritiskom prsta na meridijane (to su putovi koji povezuju površinu tijela i unutarnje organe) može su ublažiti melankolija ili uspostaviti potpuniji duševni i tjelesni sklad. Meridijani su istodobno i vodovi prema chiju, ljudskoj životnoj energiji. Oni teku odozgo prema dolje i odozdo prema gore, u tijelu i po njegovoj površini. Mjesto gdje se može pristupiti meridijanima čini akupunkturnu ili akupresornu točku. Akupresura pomaže svakoj osobi u ublažavanju boli ili olakšavanju tegoba.

Tačkasta masaža se može primjenjivati samostalno ili kao dio kompletne (djelomične) masaže. Metoda u mnogim slučajevima veoma učinkovita, a odlikuje se dostupnošću. Mnogi postupci akupresure mogu biti preporučeni bolesnicima u cilju preventive ili liječenja. Važno je i saznanje da je akupresuru moguće koristiti i za ukazivanje prve pomoći.

Postoje mnogi vidovi akupresure i različiti postupci primjene djelovanje. Mjestom djelovanja uvijek su akupunktutrne tačke. Valja izbjegavati osobito osjetljiva i resko bolna područja.

Akupresura se ne smije koristiti na mjestima gdje je koža povrijeđena ili nagorjela. Najčešće se akupresura izvodi krajem jednog, dva ili tri prsta, rjeđe medijalnim rubom dlana, člancima prstiju, dlanom ili laktom.

Razlikujemo dva stupnja nadražujućeg djelovanja kod akupresure:
– Slaba stimulacija karakterizira se brzim kratkotrajnim, intezivnim djelovanje dostatnim za nadraživanje kože, potkožnog tkiva i mišića bez iradijacije. Frekvencija gibanja je velika (3-4) u sekundi, produženost djelovanja na akupunkturnu točku 30 sekundi, broj stimuliranih tačaka je 6 i više.

– Jaka stimulacija karakterizira se polaganim jačanjem snage, velikom dužinom i intenzitetom pritiskanja, neophodnim za podraživanje kože i potkožnih tkiva sve do kosti i s dobivenim maksimalno izraženim predviđenim osjećajima. Frekvencija gibanja je (1-2) u sekundi, produženost djelovanja na točku 1-2 minute, broj stimuliranih tačaka 6 i manje. Intenzitet i duljina akupresure mijenja se procjenom individualnih reakcija bolesnika. Pri pravilnom doziranju javlja se primjetna hiperemija kože.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

  Povezane objave