Nekategorisano

Uskoro će svako moći da proizvodi dijamante kod kuće

Potražnja za dijamantina je sve veća, a potrošači sve više traže jeftino kamenje bez etičkih mrlja. Proizvodnjom kamenja u laboratoriji je i to moguće!

Grupa za ljudska prava uz pomoć Holivuda i filma “Krvavi dijamant” (Bloody diamond) popularizovali su izraz ‘krvavi dijamanti‘ kako bi istakli ulogu koju je nalaženje dijamanata igralo u afričkim konfliktima. Za razliku od imitacije dijamanata kao što je kubni cirkon, kamenje koje je moguće ‘uzgajati’ u laboratoriji ima iste fizičke karakteristike i hemijski sastav kao i prava stvar izvučena iz rudnika.

Sintetički dijamanti sačinjeni su od sjemena uglja stavljenog u mikrotalasnu komoru sa metanom ili drugim plinom koji sadrži ugalj te se zagrijava do svijetleće kugle. To stvara čestice koje kristališu i stvaraju dijamant. Ovaj proces može potrajati i 10 nedjelja. Tehnologija je napredovala do te mjere da je stručnjacima potrebna mašina pomoću koje će razlikovati artificijalne dijamante, odnosno ovako uzgojene u laboratorijiu, od onih iskopanih u rudniku.

Potrošači u Sjevernoj Americi od 18 do 35 godina koji kažu da više vole prirodne od sintetičkih dijamanata je samo 45 %.

Čaim Even-Zohar, advokat firme za konsalting u industriji dijamanta, u Izraelu, smatra kako mladom i modernom potrošaču i nije važno imaju li dijamant izvađen iz zemlje ili napravljen na zemlji.

U 2013. proizvedeno je  oko 360.000 karata dijamanta, a iz rudnika je izvađeno 146 miliona karata. Predviđa se da će laboratorijski uzgojeni dijamanti do 2018. biti 2 miliona karata, a 2026. – 20 miliona, budući da istraživanja pokazuju kako konzumentima nije važno imaju li dijamant pronađen u zemlji ili napravljen u laboratoriji. Proizvođači dijamanta u laboratoriji već imaju desetine prodajnih mjesta duž cijele države kojima distribuiraju svoje proizvode. Čak su i pojedine osobe iz javnog života u SAD-u priznale da su svoje bolje polovine zaprosili mnogo jeftinijim i etički neukaljanim dijamantom – onim proizvedenim u laboratoriji.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.