Želite da započnete posao ali ste ograničeni budžetom?

Želite da započnete posao ali ste ograničeni budžetom?

Želite da započnete biznis ali ne raspolažete prevelikim budžetom? Imamo par saveta za vas kako da uspete u oštroj konkurenciji.

Započeti bilo kakav biznis dovoljno je stresno samo po sebi. Još ako na to dodate ograničeni budžet, malo fali da bilo koji biznismen skrene s uma. Međutim, ma koliko se činilo nemogućim i teškim, započeti posao sa malo para nije nešto što ne možete ostvariti.

Sve što treba da znate jesu branše u kojima biste mogli poslovati i kako da prebrodite početni period pre prvog priliva novca. Naravno, ne treba ni spominjati kako je osnova za sve ovo dobro i pametno baratanje novcem koji imate.

U rukama veštog poslovnog čoveka ili žene, svaki novac može biti značajan kapital. U početku ćete morati da kontrolišete svoje troškove do najsitnijih detalja, ali će vam se to kasnije isplatiti.

Postoji toliko primera kompanija koje su započete sa nekoliko sitnim ulaganjem i uspele da ostvare dobro poslovanje. Sve što je potrebno je jasna vizija i dobar plan. Međutim, dosta je i primera onih koji nisu uspeli u svom poslovanju.

Ako vam se budžet otme iz ruku i novca nestane ‒ nestaće i posla, ma koliko vam knjige govorile da je profitabilan. Zbog toga je veoma bitno da osmislite biznis plan i kontrolišete sve troškove. Najbolji su oni poslovi za koje ćete biti odmah plaćeni, koji ne zahtevaju prevelika ulaganja i čiji su troškovi inventara i zaposlenih svedeni na minimum.

Ali, krenimo redom. Evo kako započeti posao sa malo para.

Imajte na umu koji su poslovi brzo isplativi

Započeti posao sa malo para nije nemoguće. Započeti posao sa malo para u bilo kojoj branši… Mmm, to već nije uvek izvodljivo.

Pola uspeha leži u tome da poznajete dobro posao kojim želite da se bavite. To znači da treba da budete dobro upoznati sa time koliko ćete brzo moći da “okrenete” kapital, tj. da ostvarite prvu zaradu.

Ako ciljate na ona polja koja zahtevaju ozbiljnija ulaganja, možda još uvek nije vreme da započinjete posao. Razmislite o tome da zadržite posao koji već imate, i da pokušate da uštedite novac dok ne popunite budžet.

Iako su vam uvek dostupni krediti i pozajmice, dobro razmislite pre nego što se upustite u ovako nešto. U današnjoj konkurenciji, veoma je teško uspeti u bilo kom poslu i kada iza sebe imate godine iskustva i stabilan budžet. Ako krenete iz minusa, to vam može doći glave, a nesumnjivo da će vam staviti pritisak na pleća.

Mi vam savetujemo da se okrenete onim branšama koje ne zahtevaju veliki početni budžet.

I nemojte misliti da su vam time smanjene mogućnosti i izbor. Toliko je toga što možete da radite. Razmislite o pisanju, pružanju konsultantskih usluga, dizajnu, onlajn prodaji svojih proizvoda, računovodstvu, kreiranju onlajn kurseva, pružanu asistentskih usluga, fotografiji, planiranju itd.

Dođite do stabilnog kapitala

Reći malo para je jedno, međutim, svaki novi posao sa sobom vuče svoje potrepštine, pa će se to koliki vam je kapital potreban razlikovati od jednog tipa posla do drugog.

Početi sa svojim sopstvenim novcem je jedno, i svakako da je to idealno rešenje, ali nije uvek svima dostupno. Zbog toga su sve šanse da će vam biti potrebno da nabavite dodatne investicije.

To ne mora da znači da ćete nužno morati da dignete kredit. Postoje mehanizmi preko kojih možete doći do pozajmice (ponekad i nepovratne ukoliko se priključite u neki lokalni ili nacionalni program samozapošljavanja) preko sistema finansiranja malih preduzeća.

Drugo rešenje je da pronađete investitora za svoj posao. Investitori su ljudi koji vam mogu pomoći da nabavite novac potreban da se započne posao u zamenu za procenat, učešće u poslu ili nešto drugo u zavisnosti od dogovora.

Naravno, za to treba znati i kako naći investitora za startup. Lakše je nego što mislite. Sve što treba da uradite je da se dobro povežete sa pravim ljudima.

    Povezane objave